Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu får torkan högsta prioritet

Sedan i måndags, den 30 juli, har Länsstyrelsen i Gotlands län en stab aktiverad. Det betyder att vi mer samordnat organiserar vårt arbete med den svåra torkan i länet, det vill säga värmeböljan, brandrisken, foderbristen, vattenbristen och hälsoriskerna.

Till skillnad från vårt ordinarie arbete så innebär stab att vi skapar en särskild organisation för att följa en lägesutveckling som kan komma att kräva särskilda åtgärder och beslut. I stab arbetar vi på ett strukturerat sätt utifrån behovet, med en anpassad bemanning och efter särskild stabsarbetsplan.

- Det är ingen kris nu i länet, men vi ser tillsammans med övriga länsstyrelser ett antal stora utmaningar, bland annat det extrema läget i landet, som vi behöver vara beredda på att hantera under en längre tid framöver, säger t.f. länsråd Anna-Lena Fritz. Det handlar dels om pågående bränder i landet, risker på Gotland med anledning av torkan, vattenläget, människors hälsa, behovet av foder och de stora utmaningarna som lantbruket står inför.

- Foderbristen är ett faktum och det kommer ge långsiktiga konsekvenser, säger Gunilla Lexell, handläggare på landsbygdsenheten.

- Djurhållare som har akut behov av bete kan anmäla önskemål om hjälp med stängsling av betesmark, säger Antonia Baumert, samordnare för Naturnära jobb. Resurserna är begränsade men på Gotland är stängsling av betesmarker just nu prioriterade inom Naturnära jobb.

Efter förfrågan från LRF har Skogsstyrelsen beslutat att Naturnära jobb i hela landet har möjlighet att prioritera hjälp med stängsling av betesmark. Anmälan sker genom ett formulär på Länsstyrelsens webbplats.

Läs mer om Naturnära jobb här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Kontakt