Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Gotlands mästare i innovation

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård tillsammans med pristagarna för SKAPA-Priset 2018 och SKAPA-priset för unga innovatörer 2018

Prisutdelning av innovationspriset SKAPA-priset fredagen den 8 juni

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård korade på fredagen Gotlands mästare i innovation.

Det handlar om vinnarna av SKAPA-priset och SKAPA-priset för unga innovatörer i Gotlands län. Priserna delas ut till personer som har gjort förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande, kreativitet och utveckling av nya produkter och tjänster.

Motivering och vinnare av SKAPA-priset 2018:
Årets SKAPA-vinnare kan genom sin innovation addera stort värde till den tillverkande industrin.  Genom sin avancerade teknik ökar de kvalitén genom snabb 3D-avläsning av komponenter i en processlinje. Kvalitén på komponenterna övervakas effektivt och i realtid och leder till minskat spill inom industrin. Tiden till kommersiell försäljning och lönsamhet är kort då de redan idag utvecklar produkten tillsammans med stora potentiella kunder inom fordonsindustrin. Vinnaren av årets SKAPA-pris i Gotlands län är Viospatia AB för produkten VIRPRO.

Bakom företaget står Michael Fergusson, Mikael Sjödahl och Per Bergström

Motivering och vinnare SKAPA-priset för unga innovatörer 2018:
Årets unga SKAPA-vinnare belönas för en enkel och smart lösning för att undvika att levande ljus startar en eldsvåda. Produkten som placeras längst ner på ljuset sluter sig automatiskt runt det och släcker lågan. Det är en produkt som skapar säkrare hem och som många konsumenter kan ha intresse av. Produkten levereras också i en tilltalande förpackning. Vinnaren av årets SKAPA-pris för unga innovatörer i Gotlands län är Light Safe UF för produkten Light Safe.
     
Bakom företaget står Erica Norberg, Ellen Engström och Tilde Bofride Lytholm

Vid prisutdelningen fick vinnarna diplom och 20 000 kr i prispengar. De fick kort presentera sina innovationer för de inbjudan gästerna. Vinnarna går också vidare till den nationella tävlingen i Stockholm den 8 november där de tävlar mot andra länsvinnare. Då tävlar de om 550 000 kr för SKAPA-priset respektive 250 000 kr för SKAPA-priset för unga innovatörer.

Det är stiftelsen SKAPA som står bakom priset. SKAPA-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge stöd åt innovatörer att utveckla sina innovationer samt visa på innovationers betydelse för samhällsekonomin.

På Gotland delas SKAPA-priset ut av Länsstyrelsen i samarbete med Almi Företagspartner Gotland AB.

Landshövding Cecilia Schelin Seidegård tillsammans med en av pristagarna för SKAPA-Priset 2018
Diplom SKAPA-priset för unga innovatörer 2018

Kontakt