15 feb 2024 klocka 09.00 - 16.00

Odling av kulturspannmål på Gotland
Hur, var, varför?

Kollage med fyra bilder på kulturspannmål

Foto: Gutekorn

Vill du veta mer om smakrika spannmål som har extra bra hälsoeffekter – och som dessutom bidrar till lägre klimatavtryck och gynnar vår biologiska mångfald? Då är det här en inspirerande heldagskurs för dig!

På Gotland har vi en unik bevarad skatt i de olika ursprungliga spannmål som finns här. Den här dagen ägnar vi åt emmervete, enkornsvete, spelt och borstvete.

Våra tre huvudföreläsare kommer utifrån sina olika perspektiv berätta om kulturspannmålens gotländska historia och dess specifika egenskaper. Hur de kan odlas, förutsättningar,
möjligheter, utmaningar och lösningar. Och inte minst varför det finns en efterfrågan på dessa spannmål.

Om huvudföreläsarna

Curt Niklasson (eller ”Curre på Näs”): ekobonde och en välkänd ambassadör för kulturspannmål på Gotland. Curre har varit med att startat föreningen Gutekorn och är ordförande i föreningenen. Hans djupa engagemang för djur, natur, hållbarhet och biologisk mångfald genomsyrar allt han har gjort och gör. Och det Curre inte kan om gotländska kulturspannmål…

Sébastien Boudet: bagare, författare, föreläsare, poddare med mera. Sébastien har skrivit ett flertal böcker, bland annat Mjöl – Recept och inspiration för spannmålsrevolution. Han håller kurser och föreläsningar om bröd och hållbar bakning, ligger bakom podden ”Bryta Bröd” och är aktiv i kunskapsspridning på Instagram. Sébastiens enorma engagemang för hållbarhet och att inspirera andra går inte att ta miste på!

Magnus Nyman: ekobonde som driver Källunda gård i Skånska Södala.
Magnus har odlat kulturspannmål i många år och tog hem titeln årets ekologiska bonde 2022. På gården har han även kor, grisar och biodling. Magnus är engagerad i föreningen Allkorn. Han brinner för helheten – ”att ta vara på den jord, natur, djur och människor förmår producera på ett naturligt, ekologiskt, ekonomiskt och hållbart sätt”. Här har vi en nytänkande bonde med fötterna djupt i den skånska myllan!

Porträtt på Curt Niklasson, Sébastien Boudet och Magnus Nyman

 

 

Program


09.00-10.00

Kulturspannmål på Gotland
Varför odla de gamla sorterna? Bakgrund, tillvägagångssätt, möjligheter och utmaningar.

Curre Niklasson, Ekobonde, Sigsarve gård, Näs

10.00-10.15

Fika

10.15-12.00

Egenskaperna, efterfrågan, konsumenten och spannmålsrevolutionen.

Sébastien Boudet, bagare och författare

12.00-13.00

Lunch - Sébastien Boduet bjuder på gröt av gotländskt kulturspannmål.

13.00-13.30

Linus Ström och My Wrethagen om sin verksamhet på Stelor.
Att använda kulturspannmål.

13.30-15.00

Odling av kulturspannmål, varför gör jag såhär?
Praktiskt, problem och lösningar.

Magnus Nyman, Ekobonde, Källunda gård, Sösdala Skåne

15.00-15.15

Fika

15.15-15.30

Hur ställer jag om till ekologisk odling?

Kent Grönström, Miljörevisor HS-certifiering

15.30-16.00

Avslutande diskussion och frågor


Var:
Hotel Stelor
Kostnad:
Ingen kostnad
Sista anmälningsdag:
12 feb 2024

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det går inte att anmäla sig längre. Sista anmälningsdag var den 12 februari klockan 23.59.
Logotype för EU:s jordbruksfond


Om kursen blir fullbokad

Går det inte att anmäla sig i formuläret längre för att alla platser är bokade kan du vara reserv. Skriv då att du är intresserad av att delta och vill stå på reservlistan till maria.norderbrim@lansstyrelsen.se.


Kursserie om kulturspannmål

Det här är den första träffen i en kursserie om kulturspannmål på Gotland som sträcker sig över hela året. Flera av de kommande träffarna är ute i fält. Mer information kommer vart eftersom det går att anmäla sig till varje enskilt tillfälle.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss