13 jun 2023 klocka 10.00 - 15.00

Optimera din grönsaksodling och gårdsbutik

Hur kan vi arbeta med allt från vattenhushållning i odlingen till marknadsföring och lönsamhet i gårdsbutik? Nu erbjuder projektet Ekologisk produktion en träff med två föreläsningar och studiebesök för dig som vill veta mer om hur du kan arbeta med allt från vattenhushållning i odlingen till marknadsföring och lönsamhet i din gårdsbutik.

Inledande föreläsning

Matbyrån Gotland kommer berätta om möjligheter och utmaningar kring att bedriva gårdsbutik. Vad behöver du tänka på om du är intresserad av att starta en gårdsbutik? Hur ska du tänka kring prissättning, utformning och marknadsföring?

Foto: Björn Pettersson

Om föreläsaren

Paula Cederberg Ahlsten driver Matbyrån Gotland, som jobbar för att samla, stärka och utveckla företag inom mat och livsmedel på Gotland. Hon är mark/växt agronom och kommunikatör och har bland annat jobbat för KRAV och Ekologiska Lantbrukarna samt i olika projekt på Gotland. Hemma på gården i Kräklingbo odlar hon grönsaker för familjens husbehov. Där är favoriterna är alla sorters kål, vaxbönor och kronärtskockor.

Studiebesök på Buters Eko

Efter den inledande föreläsningen bjuder Gunnar på Buters Eko på en rundvandring. Gunnar driver en småskalig ekologisk grönsaksodling sedan han sadlade om från mjölk och spannmål 2015. På gården finns en liten växthustunnel, bevattningsdamm och rampspridare. Nytt för i år är droppbevattning till bladgrönt samt täckodling, inte minst för att minska behovet av ogräsrensning.

Buters Eko erbjuder ett brett sortiment från potatis och rotfrukter till kål och majs och pumpor & örter och sedan 2022 odlas det även blommor till pollinerare, självplock och blomhandel.
Gårdsbutiken är öppen året runt, vi finns på Reko Visby och marknader runtom på Gotland.
Restauranggrossisterna hämtar varor varje vecka. Gunnar är självlärd, testar ständigt nya odlingssätt & utvecklar gården lite mer för varje odlingssäsong med erfarenhet av med- och motgångar.

Avslutande föreläsning – vattenhushållning och mångfald i grönsaksodling

Wijnand Koker från Agrodynamik AB kommer att berätta om vattenhushållning i trädgårdsodling, där just vatten blir en mer och mer begränsad resurs. Han går också in på för- och nackdelar samt utmaningar med mångfald i yrkesmässig trädgårdsodling.

Om föreläsaren

Wijnand Koker är före detta ekologisk lantbrukare som arbetat med rådgivning och utbildning inom bland annat fältmässig trädgårdsodling, växtodling och växtnäring i över 20 år. Wijnand är särskilt intresserad av uthålliga och resilienta system där optimering av hög självförsörjning spelar en stor roll, i lantbruk och trädgårdsyrkesodling. Han arbetar mycket för att stimulera och inspirera fältmässig grönsaksodling där han ser stor potential att på sikt bli mer självförsörjande och mindre beroende av sårbar import.

Bra att veta

Under träffen bjuder vi på fika. Ta med egen lunchmatsäck och kläder efter väder.

Det kommer även finnas möjlighet att samåka till och från träffen. För att anmäla intresse om samåkning eller anmäla specialkost kan du kontakta Anna sorby via via e-post: anna.sorby@lansstyrelsen.se eller telefon: 010-2239386

Det här är den andra i en serie träffar där vi höjer kunskapen och byter erfarenheter kring odling av grönsaker, frukt och mycket annat. Nedan kan du läsa mer om alla träffar:

Träff 1: Odla fleråriga grönsaker, frukt, bär och nötter med skogen som inspiration, 26 april
Träff 2: Grönsaksodling och gårdsbutik, 13 juni
Träff 3: Andelsjordbruk – att återskapa relationen till vår mat, 4 juli
Träff 4: Att odla frukt – tips och tricks, 6 september
Träff 5: Jordhälsa - organismernas funktion i ekosystemet, 4 oktober

Aktiviteten anordnas genom projektet Ekologisk produktion och bekostas med medel från EU och svenska staten. Träffen riktar sig främst till ekologiska lantbrukare och de som är intresserade av att ställa om till ekologiskt, men alla är välkomna.

Var:
Buters Eko, Eskelhem Buters 422
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
08 jun 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 8 juni klockan 23.30.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss