Risk för skogsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

06 sep 2023 klocka 10.00 - 14.00

Att odla frukt – tips och tricks

Projektet ekologisk produktion bjuder nu in till en träff med fokus på fruktodling. Tillsammans med Lilla Bjers och fruktproffset Charlotte Sommarin kommer du som deltagare få ta del av tips och tricks som fungerar på Gotland.

Inledande föreläsning

Under denna dag kommer Charlotte att berätta om möjligheter och förutsättningar för småskalig odling och förädling i Mellansverige. Med det odlingsklimat som finns på Gotland är förutsättningarna synnerligen goda, inte bara för odling av äpple utan även för odling av päron och andra värmeälskande frukter.

Foto: Klara Granberg

Om föreläsaren

Charlotte Sommarin är ordförande i och en av grundarna av Föreningen Sörmlandsäpplen, en ideell förening som startades i Sörmland 2014 med syfte att främja odling och förädling av frukt i Östra Mellansverige. Under senare år har verksamheten vuxit och Föreningen har nu nära 400 medlemmar över hela landet. Allt sedan starten har Föreningen Sörmlandsäpplen arbetat för att öka den kommersiella odlingen av frukt i Mellansverige. Intresset är stort och sedan 2018 har ett 40-tal småskaliga fruktodlingar anlagts i Sörmland och kringliggande landskap och fler är på gång, även på Gotland

Studiebesök på Lilla Bjers

Efter föreläsningen erbjuds alla deltagare en rundvandring på lilla Bjers. Lilla Bjers är en KRAV-certifierad gård med en mångfald ekologiska grödor på friland. I tre odlingstunnlar odlas sådant som behöver lite mer värme; tomat, melon, ingefära med mera. På gården finns även allt från jordgubbar och potatis till perenna grönsaker och vinstockar, samt ca 550 fruktträd. Under besöket kommer vi att få se och höra om hur Göran och Margareta Hoas arbetar med denna mångfald av grödor och även annan matproduktion, såsom fläckiga vinbärssnäckor och honung. Här finns dessutom både gårdsbutik och gårdskrog, vars utbud baseras på gårdens egna råvaror.

Bra att veta

Ta med egen lunch. Under träffen bjuds det på fika. Det kommer finnas möjlighet att samåka till och från träffen. För att anmäla intresse om samåkning eller anmäla behov av specialkost kan du kontakta Anna sorby via via e-post: anna.sorby@lansstyrelsen.se eller telefon: 010-2239386

Det här är den fjärde i en serie träffar där vi höjer kunskapen och byter erfarenheter kring odling av grönsaker, frukt och mycket annat. Nedan kan du läsa mer om alla träffar:

Träff 1: Odla fleråriga grönsaker, frukt, bär och nötter med skogen som inspiration, 26 april
Träff 2: Grönsaksodling och gårdsbutik, 13 juni
Träff 3: Andelsjordbruk – att återskapa relationen till vår mat, 4 juli
Träff 4: Att odla frukt – tips och tricks, 6 september
Träff 5: Jordhälsa - organismernas funktion i ekosystemet, 4 oktober

Aktiviteten anordnas genom projektet Ekologisk produktion och bekostas med medel från EU och svenska staten. Träffen riktar sig främst till ekologiska lantbrukare och de som är intresserade av att ställa om till ekologiskt, men alla är välkomna.

Var:
Västerhejde Lilla Bjers 410
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
01 sep 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 1 september klockan 23.30.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss