04 jul 2023 klocka 09.00 - 13.00

Andelsjordbruk – att återskapa relationen till vår mat

Välkommen på en föreläsning med tillhörande studiebesök med fokus på ”Community Supported Agriculture”, även kallat Andelsjordbruk.

Inledande föreläsning

Andelsjordbruk handlar om att återskapa relationen till vår mat och relationen mellan producent och konsument. Med relationen kommer också respekten och förståelsen för maten. Konsumenterna signar upp för en hel säsongs grönsaker och är på så sätt med och långsiktigt stöttar ett småskaligt jordbruk. Genom recept och tips som följer med varje veckas grönsakskasse från maj till november, får de inblick i odlingen och inspireras de att tillaga och äta det som är i säsong.

Om föreläsaren

Matilda Svahn driver sen åtta år ett andelsjordbruk på Tjeldervik Gård i Boge. Hon presenterar sig gärna som grönsakskonstnär, för att det handlar om att skapa en vacker helhet, att måla hela bilden, att leverera en upplevelse.

Studiebesök på Tjeldervik Gård i Boge

Efter föreläsningen beger vi oss tillsammans till Tjelderviks gård för en inspirerande rundvandring. Här odlas grönsaker och ord till omkring 80 hushåll på 0,8 hektar. Odlingen är ekologisk (KRAV) och sker både på friland och i bågväxthus. Matilda bjuder på smakprov på både de grönsaker och ord som hon odlar. Det blir en inblick i hur det är att följa säsongen och hur en odling med fokus på mångfald kan se ut.

Bra att veta

Ta med dig egen lunch och gärna en filt eller liknande att sitta på om lunchen blir utomhus. Under träffen bjuds det på fika. Det kommer finnas möjlighet att samåka till och från träffen. För att anmäla intresse om samåkning eller anmäla specialkost kan du kontakta Anna sorby via via e-post: anna.sorby@lansstyrelsen.se eller telefon: 010-2239386

Det här är den tredje i en serie träffar där vi höjer kunskapen och byter erfarenheter kring odling av grönsaker, frukt och mycket annat. Nedan kan du läsa mer om alla träffar:

Träff 1: Odla fleråriga grönsaker, frukt, bär och nötter med skogen som inspiration, 26 april
Träff 2: Grönsaksodling och gårdsbutik, 13 juni
Träff 3: Andelsjordbruk – att återskapa relationen till vår mat, 4 juli
Träff 4: Att odla frukt – tips och tricks, 6 september
Träff 5: Jordhälsa - organismernas funktion i ekosystemet, 4 oktober

Aktiviteten anordnas genom projektet Ekologisk produktion och bekostas med medel från EU och svenska staten. Träffen riktar sig främst till ekologiska lantbrukare och de som är intresserade av att ställa om till ekologiskt, men alla är välkomna.

Var:
Gothem bygdegård, Gothem Viby 262
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
29 jun 2023

Anmäl dig

Det är viktigt att du fyller i en giltig e-postadress för att du ska få en bekräftelse på din anmälan.

Det är inte tillåtet att göra anmälningar längre. Sista anmälningsdag var den 29 juni klockan 23.30.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss