09 dec 2022 klocka 14.00 - 18.00

Kom och firar att Världsarvskonventionen fyller 50 år

På fredag är det 27 år sedan som Hansestaden Visby utsågs till världsarv. I år fyller dessutom Världsarvskonventionen 50 år. För att fira det bjuder Visby världsarvsråd in till firande med kostnadsfria guidningar, tal av länsråd Anneli Bergholm Söder och pampig sång med Medeltidsveckans fackeltåg och kör.

Program

Klockan 14.00-18.00: Välkomna till världsarvsrådets bod. Boden står längst ner mot restaurang Munkkällaren. I boden kan man spela världsarvsbingo och tycka till om världsarvet Visbys framtid. Vi bjuder även på varm glögg.

Klockan 14.00: Vandring i världsarvet tillsammans med kunniga guider från Gotlands museum. Samling sker vid boden. Guidningen är kostnadsfri med ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Klockan 16.00: Vandring i världsarvet tillsammans med kunniga guider från Gotlands museum. Samling sker vid boden. Guidningen är kostnadsfri med ett begränsat antal platser. Först till kvarn gäller.

Klockan 17.50: Länsråd Anneli Bergholm Söder utbringar ett ”hurra” för världsarvskonventionen och stämmer tillsammans med Medeltidsveckans fackeltåg in i ett ”Ja må leva”.

Varmt välkomna att fira världsarvet tillsammans med oss!


Om Världsarvskonventionen

FN:s konvention med över 1000 världsarv i 167 länder har i ett halvt sekel arbetat för att bevara, använda och utveckla kultur- och naturmiljöer över hela världen. Hansestaden Visby finns upptagen på den berömda världsarvslistan tillsammans med ikoniska platser som Egyptens pyramider, Venedig och Yellowstone nationalpark. Med tiden har världsarven fått en allt viktigare roll när det gäller hållbar utveckling, internationellt samarbete och fred.

Berättelsen om hur världsarvskonventionen blev till börjar när Egypten och Sudan 1959 ber FN-organet Unesco om hjälp för att rädda templen i Abu Simbel som innehöll skatter från den antika civilisationen. Templen höll på att dränkas på grund av konstruktionen av Aswandammen. Unesco inledde då en räddningskampanj och 40 000 stenblock flyttades, sten för sten. Templen byggdes sedan upp igen på en ny mer skyddad plats.

Kampanjen för att samla in medel och mobilisera experter för att rädda templen visade att det fanns kultur- och naturarv som var en angelägenhet för en hel värld. År 1972 antogs världsarvskonventionen för att skapa ett gemensamt ramverk för hur dessa arv skulle hanteras.

Var:
Stora torget i Visby. Boden hittar du vid restaurang Munkkällaren.
Kostnad:
Gratis
Sista anmälningsdag:
Ingen anmälan krävs

Kontakt