Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Miljöinvesteringsstöd för engångsröjning av betesmark 2015-2023

Behöver du röja betesmark eller slåtteräng som vuxit igen? Du kan få stöd för engångsröjning av betesmark eller slåtteräng.

Marken ska efter utförd åtgärd skötas med betesdjur eller slåtter.

Att röja igenväxta slåtterängar och betesmarker ökar natur- och kulturvärden. Det kan bidra till att marken efteråt kan uppfylla kriterierna för slåtterängar eller betesmark med särskilt rika naturvärden, eller som behöver särskild skötsel.

Vem kan få stöd?

Lantbrukare och andra markförvaltare kan få stöd. Du som söker stöd ska äga marken eller ha tillstånd av markägaren att utföra åtgärden.

Vad påverkar möjligheten att få stöd?

Länsstyrelsen bedömer din ansökan utifrån vissa regionala kriterier. Kontakta din Länsstyrelse kring vad som gäller i ditt län. Det är endast de högst prioriterade ansökningarna som får stöd.

Hur stort är stödet?

Du får 5 000 kronor per hektar.

När ansöker du och när får du beslut?

Ansök om stöd innan du påbörjar din investering. Du kan bara få ersättning för kostnader som har faktura och betaldatum från och med den dag du lämnade in ansökan och från och med det att du fått ett skriftligt startbesked från Länsstyrelsen. Vill du påbörja ditt projekt innan beslut om stöd kontakta Länsstyrelsen för att få ett skriftligt startbesked.

Ansök om stödet

Du söker stödet i Jordbruksverkets e-tjänst för företagsstöd, projektstöd och miljöinvesteringar. Länsstyrelsen handlägger din ansökan.

Påbörja investeringen innan beslut

Vill du påbörja din miljöinvestering innan du fått beslut om stöd? Kontakta oss på Länsstyrelsen och be om ett skriftligt startbesked. Du får inte ersättning för utgifter som du har haft innan du fått ett startbesked.

Möjligt att ansöka om stöd för engångsröjning på Gotland

Flera åtgärder i landsbygdsprogrammet är fulltecknade hos oss på Gotland. I åtgärden Engångsröjning av betesmark kan det ännu finnas pengar kvar. Kontakta gärna länsstyrelsen innan du gör en ansökan.

Registrera utgifter

Du registrerar dina utgifter i Jordbruksverkets e-tjänst. Jordbruksverket har en guide om hur du ansöker om utbetalning, som du bör läsa igenom för att vara säker på att allt blir rätt.

Om du har blivit beviljad stöd för enhetskostnad eller fast ersättning så är det endast ett fåtal kolumner som måste fyllas i.

Guide för ansökan om utbetalning, Jordbruksverket Länk till annan webbplats.

Ansök om utbetalning av stöd i Jordbruksverkets e-tjänst Länk till annan webbplats.

Finansiering

I ditt beslut om stöd ser du vilken finansieringstyp som beslutet omfattar och som du ska redovisa i din ansökan om utbetalning. Har du endast egen finansiering behöver du inte fylla i något under finansieringsfliken. Kontakta oss om du är osäker.

Ansök om utbetalning

När du söker utbetalning ska du göra en slutredovisning i e-tjänsten där du beskriver vad du har gjort och svarar på frågor om bland annat mål och resultat.

Du kan få din utbetalning av stödet först när Länsstyrelsen har gjort en slutbesiktning och godkänt din miljöinvestering. Vid slutbesiktningen kontrollerar vi att du gjort den investering du sagt att du ska göra.

Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling

Kontakt

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss