Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Energibesparing genom regenerativt jordbruk – en framtidssäker metod

Magnus Wendeberg.
Den 19 mars samlades 15 personer i Alva för att diskutera hur regenerativt jordbruk kan bidra till energibesparing och klimatförbättringar. Träffens deltagare fick lyssna på Sebastian Meyer från Waila och forskaren Magnus Wendeberg från Wendeberg AB. Efter föreläsningarna genomfördes ett studiebesök på Henrik Ahlstens regenerativa gård, där deltagarna fick se metoder för att effektivisera jordbruket och minska energiåtgången.
Waila, ett företag på Gotland som specialiserar sig på att maximera kolinlagringen från atmosfären, arbetar med rådgivning inom jordbruk, vindkraft, solenergi och naturvård. Sebastian Meyer presenterade en fallstudie där han visade på hur energiåtgången på en gård kan minskas genom att övergå till direktsådd. Genom att använda regenerativa metoder kan även kvävebehovet reduceras med upp till 50 procent, vilket leder till lägre energikostnader.
– Även minskat foderspill skulle spara en del energi till gården. Sen kan man börja använda en del slåttervall som betesvall. På så vis sparar man in en del diesel och ökar mullhalten i jorden. En ökad mullhalt i jorden ökar skörden kommande år på arealen, berättade Sebastian.
Forskarparet Magnus och Annelie Wendeberg har under de senaste åren övergått till att bedriva småskaligt jordbruk med fokus på att minska klimatpåverkan. Magnus Wendeberg presenterade en film som visade förändringarna i koldioxidkoncentrationen i atmosfären under ett år. Våren, då många jordar är utan gröda, innebär en högre koldioxidkoncentration, medan sommaren, med den gröna växtligheten, bidrar till minskade utsläpp. Wendeberg poängterade att utsläppen från det gotländska jordbruket till störst del kommer från djurens fodersmältning. Näst störst är utsläppen i samband med odling av jorden. Genom att odla jorden med mer regenerativa metoder så skulle vi kunna minska de utsläppen.
För att skapa ett fungerande ekosystem på gården är det viktigt att skapa fungerande kretslopp för energi, vatten och näringsämnen, samt att upprätthålla en god biodiversitet. De sex principerna för regenerativt jordbruk är:
- Ha koll på din jord
- Täck jorden
- Jordbearbeta så lite som möjligt
- Öka diversiteten
- Maximera växande rötter
- Integrera djurhållning i produktionen

Sebastian Meyer delade under träffen med sig av sina erfarenheter av regernerativt lantbruk.
Magnus och Annelie Wendeberg delade med sig av sina erfarenheter från sin gård, som tidigare bestod av sandig jord med låg avkastning. Genom att gräva små diken för att öka vattenhållningen, på engelska så kallade ”swales”, och utfodra djuren på åkern har marken blivit betydligt grönare och mer produktiv. Även skogsbetena har blivit betydligt grönare genom att djuren utfodrats inne i skogen med ensilage.
- Växtligheten blir betydligt frodigare efter att utfodring skett på marken. Fåren på gården har fri tillgång till ett växthus att gå in i under vinterhalvåret. Gödseln i växthuset ligger kvar på sommaren och då används istället växthuset för odling, berättade Magnus.
Studier från USA och Tyskland visar på liknande resultat där regenerativa metoder och integrering av djurhållning lett till ökad lönsamhet och bättre avkastning. På vissa gårdar har avkastningen ökat med upp till 60 procent genom att minska jordbearbetningen och tillämpa roterande bete, vilket gynnar både markens hälsa och djuren.

Aktiviteten anordnades genom kompetensutvecklingsprojektet Greppa näringen och har finansierats med medel från EU och svenska staten.