Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Mycoplasma bovis – en utmaning i smittskydd för nötkreatur

Kött- och mjölkproducenter på Gotland var inbjudna till en träff om Mycoplasma bovis, som lockade ett 15-tal deltagare till Gotland Grönt Centrum den 18 oktober. Dagen handlade framför allt om hur mycoplasma drabbar nötkreatur, hur problemet med en smittad besättning kan hanteras och hur man kan förhindra introduktion av smitta.
Efter en förmiddagsfika samkörde djurhälsoveterinärerna Annika Melin (Gård & Djurhälsan) och Erik Cederlund (Växa) ett två timmar långt föreläsningspass. På eftermiddagen var det dags för fallbeskrivningar och diskussion. Här följer en sammanfattning från träffen.
Historik
Mycoplasma bovis är en bakterie som orsakar besvärliga lunginflammationer, led- och juverinflammationer hos nöt. En besättning som får in smittan kan få symtom av olika allvarlighetsgrad från mild sjukdom med höga celltal och enstaka hältor till dödsfall.
I Sverige påvisades Mycoplasma bovis för första gången i slutet av 1980-talet, försvann under 1990-talet, för att återigen diagnosticeras 2011. Sjukdomen aktualiserades ytterligare 2021 då antikroppar konstaterades hos ett antal köttrastjurar. I slutet av 2019 hade 5 procent av Sveriges mjölkbesättningar antikroppar mot mycoplasma bovis, medan samma siffra för hösten 2023 var 9 procent. Om inte takten för nyintroduktion bromsas beräknas sjukdomen kosta näringen 300 miljoner över en femårsperiod bara i Sverige.
Hantering vid smitta
Smittämnet Mycoplasma är besvärligt att hantera när det väl introducerats till en besättning. Inget vaccin finns tillgängligt och eftersom bakterien saknar cellvägg fungerar inte vanligt penicillin, vilket leder till ökat antal behandlingar med bredspektrumantibiotika. Om smittan väl fått fäste i en besättning ställs höga krav på management och rutiner utifrån produktionsform. Generella råd är att stärka kalven – se över råmjölk, stressorer, övriga smittämnen så som virus och ringorm. Gruppering av djur och isolering av sjuka djur är andra viktiga åtgärder.
Hos ett smittat djur utsöndras bakterien från luftvägarnas, könsorganen och i mjölk. Djur kan smitta varandra via närkontakt, indirekt via redskap, kläder eller boxväggar samt även via aerosol och droppar. Mellan besättningar är det möjligt för smittan att spridas via till exempel djurinköp, gemensam utrustning eller inköp av råmjölk.
Kunskapssupport
En kunskapssupport för Mycoplasma är startad genom ett samarbete med veterinärer från Distriktsveterinärerna, Gård & Djurhälsan, Skånesemin & Växa som arbetar med att sprida information och svara på frågor om Mycoplasma. Kontakta gärna supporten om du har frågor eller vill diskutera Mycoplasma bovis i din besättning!
Protos var representerade och bjöd samtliga deltagare och föreläsare på en härlig lunch. Eftermiddagen fortsatte därefter en timme med fallbeskrivningar och diskussion.
En intressant dag med många nya kunskaper och insikter!
Aktiviteten genomfördes inom Smittskyddsprojektet som finansieras med pengar från EU och svenska staten, inom ramen för den svenska strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023-2027.
