Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hasselnötsodling del 2: Nötuppropet!

Skördade hasselnötter ligger i olika burkar, namnmärkta med vilken socken de är ifrån.

Sista torsdagen i augusti genomfördes den andra delen av vår kurs i hasselnötsodling med Philipp Weiss, skogsträdgårdsmästare och författare av bland annat Nötodlarens Handbok. Intresset var stort, inte minst från deltagarna som var med vid första träffen i våras, men även media uppmärksammade vårt nötupprop!

Att vi gjorde ett så kallat nötupprop byggde på en vilja att ta del av hasselnötter från olika håll, buskar och socknar på ön. Eftersom nötodlingstraditionen på Gotland är bruten finns många kunskapsluckor och frågetecken att fylla, och räta ut.

Att lägga till kunskap från modern hasselnötsodling och kombinera den med den kunskap vi har från det forna hasselbruket på ön gör att vi kommer en bit på vägen. Ett 40-tal personer slöt upp, och de flesta hade tagit med sig egna nötter för att visa och få bedömda av Philipp Weiss.

Människor står runt ett långbord fyllt med sorterade hasselnötter.

Under dagen fick deltagarna ta del av Philipps kunskaper och erfarenhet av nötodling med praktiska tips och råd i ämnet, som beskärning, fysiska förutsättningar som solljus, näring och tajming med mera. Deltagarna fick även lyssna till Maria Norderbrim från Länsstyrelsen som fokuserade på de kulturhistoriska värden hasseln bär på. Hon berättade bland annat om det forna hasselbruket på Gotland och hasselns långa historia i människans tjänst.

Platsen för dagen var Laxare änge i Boge, där hembygdsföreningens Bengt Carlsson berättade lite om föreningens arbete med hävden av änget. I Laxare föryngras regelbundet ett antal hasslar, varför variationen på ålder och storlek är stor, och därför särskilt intressant för kursdagens tema.

Händer som håller i en plastficka med en klase hasselnötter på.

Dagens höjdpunkt blev så själva nötuppropet, då deltagarna ”dukade upp” sina väl uppmärkta nötter på långbordet för att visa, väga, mäta och smaka! Vi fick alla ta del av en förvånansvärd stor mångfald av öns nötter. Exemplaren bedömdes alla vara ”vanlig” gotländsk hassel, inga så kallade namnsorter kunde identifieras. Detta var även syftet; att fokusera på vår inhemska hassel som levt och anpassat sig efter gotländska förhållanden i årtusenden. Och några visade sig sticka ut ordentligt i storlek och vitalitet!

Socknar som utmärkte sig var Fardhem, Eskelhem och Boge genom Slite. Här finns uppenbart hasselbuskar med nötter av riktigt fin storlek och kvalitet värda att satsa på för den nötbitne. Och självklart finns en oräknelig mängd högproduktiva buskar kvar att upptäcka runt om på ön! Men dessa nu identifierade är en god början.

SVT var på plats och gjorde ett inslag om hasselnötsuppropet som sändes i Östnytt och Rapport:

Nyhetsinslag om hasselnötsuppropet i SVT Länk till annan webbplats.

Webbkurs om ekologisk nötodling

Vill du lära dig mer om nötodling ska du passa på att gå den tredelade webbkursen om ekologisk nötodling, som vi anordnar tillsammans med Västra Götalands län och Kalmar län. Då får du lära dig mer om hur du kommer i gång.

Information och anmälan till webbkursen i ekologisk nötodling

Aktiviteten anordnades genom kompetensutvecklingsprojektet Ett rikt odlingslandskap och har finansierats med medel från EU och svenska staten.

Mer information om Ett rikt odlingslandskap

EU-logga och texten "Medfinansieras av Europeiska Unionen".

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss