Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Gotlandsgårdens framväxt – från en uråldrig boplats, till dagens befintliga gård
Onsdagen den 11 september samlades ca 30 personer i Kräklingbos fina bygdegård för en endagskurs i att förstå utvecklingen från en uråldrig boplats till dagens gotlandsgård. Dagen började med föredrag inomhus med mer teoretisk innehåll för att sedan fortsätta ute i fält på eftermiddagen.
Kurs- och föredragshållare var kulturgeografen och arkeologen Dan Carlsson. Dan som har mer än 50 års erfarenhet och kunskaper i ämnet tog deltagarna med på en svindlande tidsresa. Både genom att låta oss få en inblick i var man hittar information och ledtrådar kring en plats/gård genom arkiv- och kartstudier, liksom under eftermiddagen fysiskt ute i fält.
Platsen för dagen var Kräklingbo och gårdarna Ekeskogs och Kärrmans i särskilt fokus. Dan Carlsson har genom arkeologiska utgrävningar allt sedan 1990-talet på platsen fram till idag kunnat följa dessa befintliga gårdar tillbaka till järnåldern. Tillsammans med kunskap från arkiv- och kartstudier har en bild av gårdarnas utveckling växt fram, som Dan lät dela med sig av till kursdeltagarna.
Med under dagen fanns även Maude Fyrenius och Maria Norderbrim från länsstyrelsen, rådgivare inom betesmarker, kulturmiljöer och kring restaurering av desamma, för att snappa upp kursdeltagarnas frågor och funderingar. De berättade även om länsstyrelsens möjligheter att erbjuda kostnadsfri rådgivning och aktiviteter inom kompetensutveckling riktat till lantbrukare och markförvaltare.
Regnet som anslöt under eftermiddagens fältstudier lät inte påverka gruppens engagemang eller fokus! Intresset var verkligen stort hos deltagarna och det blev en spännande eftermiddag ute i fina betesmarker och kulturmiljöer.
Aktiviteten anordnades genom kompetensutvecklingsprojektet Ett rikt odlingslandskap och har finansierats med medel från EU och svenska staten.