Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Kompetenskväll om anaplasma
När årets lamningar var avklarade och betessäsongen låg framför fötterna träffades vi en kväll på Grönt Centrum för att lyssna på veterinär Annika Melin, som föreläste om sjukdomen anaplasma hos får. Uppslutningen var god med 30-talet deltagare från hela ön, som delade sina erfarenheter och utmaningar med fästingar, anaplasma och betesstrategier.
Kvällen den 6 maj började med en kort information från länsveterinären om nya föreskrifter avseende bland annat registrering av läkemedelsbehandlingar. Därefter tog djurhälsoveterinär Annika Melin över ordet och föreläste om fästingar, hur man kan skydda sina djur på bete och hur sjukdomsläget ser ut på Gotland idag.
Anaplasma är en bakteriesjukdom som sprids med fästingar och orsakar många antibiotikabehandlingar, produktionsbortfall och även död hos tackor och lammungar. Antalet får som smittas av sjukdomen på Gotland har blivit fler senaste åren och den geografiska spridningen har blivit alltmer utbredd.
Nu finns anaplasma i flera nya områden och symtomen har även rapporterats vara allvarligare och drabba djurgrupper som tidigare varit förskonade. Äldre sintackor i bra kondition som tidigare kunnat beta fästingtunga beten rapporteras ha dött i anaplasma och hög sjuklighet rapporteras för får trots fästingprofylax. De vanligaste symtomen på anaplasma är lunginflammation, feber och hälta på grund av ledinflammationer.
Många fårägare delade sina erfarenheter och frågor under träffen, vilket ledde till en intressant diskussion och delad kunskap. En lyckad kväll ramades in av att alla deltagare bjöds på smörgåstårta och kaffe.
Aktiviteten genomförs inom Smittskyddsprojektet 2024-2025 som finansieras med pengar från EU
och svenska staten, inom ramen för den svenska strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023-2027.