Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fältkurs om ogräshantering i ekologisk odling

Femton personer går på ett fält. En traktor syns i bakgrunden.

Den 29 maj träffades vi på Widegrens gård för att diskutera ogräshantering och se på vilka maskiner gården använder sig av. Träffen anordnades inom projektet ekologisk produktion tillsammans med växtodlingsrådgivare Hermann Leggedör från Agri-Kultur i Småland.

Jakob och Olof Widegren odlar totalt 1 100 hektar i samarbeten med andra. Odlingen består främst av lök, potatis, morot, vete, raps och gröngödsling. Företaget har elva anställda förare och ett antal säsongsanställda ogräsrensare. Företaget har en växtodlingsplan men får ofta justera den, framför allt efter löken som ibland kan stå grön långt in på hösten.

De har en femårig växtföljd på sandjordar. Potatis, morot, lök är bra förfrukter till raps. Halmen brukas ner eller byts mot gödsel. De har testat vitklöver och honungsört som mellangröda, men upplever att det lätt blir ett fröogräs.

Jakob och Olof tycker det är svårt att få in mellangrödor och fortfarande lyckas med produkten. De har problem med knäpparlarver på potatisen, vilket innebär att de behöver bryta jorden på hösten för att hålla bukt på larverna. När de har testat mellangrödor har problemet med knäpparlarver ökat.

Flera personer står runt en radrensare ute på ett fält. Små lökplantor syns i förgrunden.

Små lökplantor efter att radrensaren körts. Med hjälp av kamera ser redskapet de små plantorna i raden och rensar runt dem.

Vi började besöket med att diskutera olika redskap på gården och sedan gick vi ut för att titta i ett av vetefälten. Åkern var plöjd för att vända ner ogräs, sedan hade ytan bearbetats med harv. Sådd med 25 cm radavstånd används. På gården sås vete med mer utsäde än rekommenderat, det gör de tidigast i slutet av september.

De använder radhack till raps och spannmål. Den kan vara svår att köra när det blir för hård skorpa på jorden om det är för torrt. Tidig vår lägger de på ekoväxt och senare vinass. På brödvete läggs 115 kg totalkväve. Det behövs 25 kg kväve per bortfört ton för höstvete. Det är alltid risk att vetet inte håller kvalité som brödvete och då blir det dålig lönsamhet när betalningen blir som fodervete.

Rapsen odlas på liknande sätt som vetet. De har en del problem med jordloppa och måste se till att jorden är porös som mjöl när de sår raps. I rapsen sår de på 50 cm avstånd. Det underlättar radhackningen och de upplever att det inte är skördesänkande att ha så långt radavstånd.
Efter vetefältet såg vi på ett fält med lök och fick även se när en radrensare kördes över fältet.

Träffen anordnades i samarbete med Gotlands ekologiska odlare inom projektet Ekologisk produktion med medel från EU och svenska staten, genom den strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken.

Logotype för EU strategiska planen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss