Risk för vattenbrist i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fältvandring i snittblomsodlingar

Tre personer står i odlingen av snittblommor.

Det blev intressanta diskussioner om hantverket bakom odling av blommor och alla nyttor som blommor i odlingslandskapet gör för den biologiska mångfalden när omkring 15 personer samlades på Liste gård den 6 augusti. Här följer en sammanfattning av den information som förmedlades.

Liste gård driver upp alla ettåriga och de flesta fleråriga blommorna från frö. De köper in lökar och knölar för att komplettera de som övervintrat. Tulpanerna är främst ettåriga lökar.

Vissa plantor får man bara en blomma från. Risp får nya blommor hela tiden. När blommor säljs till florister är det viktigt att stjälkarna är långa och starka. Det har under de senaste åren blivit lättare att köpa bra fröer i Sverige. Det går att få fram mycket blommor även med begränsade förutsättningar.

I första rabatten under fältvandringen fanns det tre olika sorters humlor. Där växte bland annat risp. Olika humlor har olika långa tungor. Det finns många växter som inte kan pollineras av bin utan behöver humlans långa tunga.

En humla som sitter på en blomma.

Det är viktigt att ha koll på vad man odlar, framför allt i närheten av en åker, så att det inte blir ett problem för odlingen av livsmedel eller djurfoder. På Liste gård finns buskar planterade som vindskyddade häckar runt odlingarna.

Liste gård odlar en del perenner för att ha blommor att sälja främst i juni, eftersom det är svårt att få fram ettåriga blommor till juni. I år ska de testa att höstså. De tar mycket frön själva och sparar plantor för det, som malva, blomstermorot och stor vaxblomma. Självsådda plantor blir ofta kraftiga och fina.

De har köpt jord till en av odlingarna. Omständigheter gjorde att odlingen behövdes anläggas snabbt. Till den jorden tillsätter de gräsklipp, löv och hästgödsel för att få igång livet i jorden.

Jorden täcks med växtrester, bland annat för att jorden ska hållas svalare. Blommorna mår inte bra av den svarta varma jorden. Det går åt mindre vatten när växterna står tätt jämfört med när det är bar jord mellan växterna.

När växterna har kommit ingång får de droppbevattning. På småplantor används vattenspridare. Bevattningen är indelad i sektioner, så de kan vattna olika delar.

Odlingsrader med blommor med grusgångar emellan.

Stefan Uddin informerade om att fyra procent av en gårds odlingar måste enligt stödregler vara miljöyta, vilket är ytor som gynnar den biologiska mångfalden. Ett undantag är om du har minst 70 procent vall, då behöver du inte ha miljöytor. Det används en omräkningsfaktor beroende på vad du odlar. En blommande fältkant räknas om med 20. Ett hektar med honungsört har omräkningsfaktor 2.

Det är väldigt bra med blommande kanter i odlingarna, då det blir blommor på många platser istället för ett större samlat område. Blandningar är bra för den biologiska mångfalden. För fältvilt är det bättre om kantzonerna odlas mot ängar och skogar istället för längs vägar. Det är bra med växter som står kvar över vintern så att fältviltet kan söka skydd där. Stefan kör runda hörn på sina egna åkrar. Då blir det skydd för djuren i hörnen och mer biologisk mångfald och mat till pollinatörer.

Fler och fler sår mellangrödor, fånggrödor och bottengrödor. En mellangröda sås mellan huvudgrödorna, exempelvis i syfte att öka kolinlagringen i marken. Odlas grödan för att främst minska kväveläckaget kallas den ofta för fånggröda. Bottengrödor odlas samtidigt som huvudgrödan.

I England lägger man ofta skalbaggsåsar mitt i fälten. Om man odlar vallfrö så är det bra med en skalbaggsås, då humlorna helst inte flyger så långt. Så gärna växter som naturligt växer i den miljön.

Liste gård upplever lite av ett trendbrott. Det är betydligt fler som kommer på självplock i år.

 

Kursen arrangerades av länsstyrelsen inom projektet Ekologisk produktion och har finansierats med medel från EU och svenska staten.

Mer information om projektet Ekologisk produktion

EU-logga och texten "Medfinansieras av Europeiska Unionen".

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss