Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny satsning: erfarenhetsutbyte för grönsaksodlare

Foto av en grupp människor som står i en skog.

Här visade Claudia Kim upp unga träd som hon planterat i sin täckodling.

På senare år har intresset för att odla både grönsaker och frukt ökat. Därför satsar projektet Ekologisk produktion nu på ett flertal erfarenhetsträffar där Gotlands odlingsintresserade har en chans att lära av varann.

– Kursserien inleds i april och sträcker sig hela vägen till oktober. Det blir totalt fem träffar med olika teman, berättar Cecilia Palmén, projektledare vid Länsstyrelsen i Gotlands län.

Under den första träffen som genomfördes den 24 april var det fokus på att odla fleråriga grönsaker, frukt, bär och nötter med skogen som inspiration. Författaren och trädgårdsproffset Annevi Sjöberg delade då med sig av sina bästa tips för att lyckas med sin ”skogsträdgård”. Med begreppet skogsträdgård syftar man på ett flerårigt mångfunktionellt system som ger så mycket ätbar, näringsrik, god och allsidig skörd som möjligt och samtidigt genererar viktiga ekosystemtjänster så som kolbindning, bördighet, biologisk mångfald, biologisk reglering, gynnsamt mikroklimat, näringsförsörjning.

Annevi tipsade om många olika sorters odlingsvärda perenner, buskar och träd. Bland annat föreslog hon en rad växter som kan ge oss bladgrönsaker under våren innan de ettåriga odlingarna ger skörd. Några exempel är skogslind vars blad är goda på våren, svartrot som egentligen är en flerårig växt och ger goda blad på våren från sitt andra levnadsår och du kan äta blomknopparna som kapris. Även kärleksört går bra att äta, med en smak som påminner om sockerärt! Blåbärstry är en annan odlingsvärd växt som ger bär tidigare än många andra bärbuskar.

Under träffen visade Claudia Kim bland annat upp hur hon byggt inbyggda tankar för uppsamling av vatten.

Deltagarna fick även ta del av ett studiebesök på Claudia Kims gård i Fårösund. När Claudia köpte tomten 2018 blev de gamla paradrabatterna framför baracken hennes grönsaksbäddar. Den torra och steniga marken är svårodlad och odlingsbäddar har efter år av täckning och jordbygge blivit en mycket liten köksträdgård där perenna växter efter hand planteras in i bäddarna för att stanna.

– Vi hoppas och tror att de odlare som var med fick med sig många viktiga verktyg hem, säger Cecilia Palmén.

Vill du vara med på nästa träff?

Nästa träff äger rum den 13 juni i Eskelhem. Då kommer det handla om hur du kan arbeta med allt från vattenhushållning i odlingen till marknadsföring och lönsamhet i din gårdsbutik. Läs mer och anmäl dig till nästa träff i länsstyrelsens kalender

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss