Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Släke – en stinkande gegga eller en resurs för lantbruket?
På Gotland flyter det årligen upp drivor av släke längst kusten. Släken är en kompott av marina biomassor som för en del mest luktar illa. Men som för sådana som lantbrukaren Terje Larsson är det en viktig resurs för lantbruket.
Terje Larsson är lantbrukare i Augstens Vamlingbo där han bedriver mjölkproduktion. Terjes pappa var den första i familjen som började nyttja havets resurser för markens grödor.
– Pappa började med det när jag var liten, och sen har jag fortsatt. Vi har en bra förutsättning för det hos oss, med en bra släktäkt, säger Terje Larsson.
Terje menar att det finns ett flertal fördelar med släke som gödning.
– Släke är en resurs med massa bra näringsämnen. Det är nära till hands och något som jag tycker man ska ta till vara på. Det gäller bara att veta hur man ska göra, säger Terje.
Den 9 februari anordnar Greppa näringen ett webbinarium där deltagarna kommer få lära sig mer om gödslingsmetoden. På träffen kommer Terje berätta mer om hur han använder släken och om den försöksodling som han tidigare gjort tillsammans med Kungliga tekniska högskolan (KTH). Även Fredrik Gröndal, forskare med fokus på bland annat användning av marina biomassor, samt lantbrukaren Hans Rosengren, kommer dela med sig av sin kunskap i ämnet.
På frågan om vad Terje har för hälsning till den som är nyfiken på att testa säger han:
– Det är klart att man ska testa! Börja i en liten skala och se hur lätt det är. Om du tycker att det ger något och är kul så fortsätter du, säger Terje.