Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu får ägg säljas längre

Bäst före-datum för ägg får vara max 28 dagar efter värpning, men butikerna har tidigare bara fått sälja eller skänka dem i 21 dagar efter värpning. Nu har det kommit nya regler som säger att perioden förlängs från 21 till 28 dagar.

De nya EU-regler som trädde i kraft den 8 december ger butikerna mer tid att sälja äggen, något som sannolikt leder till minskat matsvinn.

Bäst före-datum som anges på äggförpackningen är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur. Om äggen förvaras i kylskåpet kan de hålla längre än så. Enligt livsmedelsverket kan man äta äggen så länge de luktar och ser ut som de ska. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

Mer information

Du kan läsa mer om de nya reglerna på livsmedelsverkets webbplats:
Mindre matsvinn när äggen får säljas en vecka längre i butik (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt