Risk för gräsbrand i Gotlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nyhetsbrev november: Greppa näringen och ekologisk produktion

Såhär i höstrusket värmer det lite extra att det händer så mycket i länet kopplat till lantbruk. Det är verkligen en fullspäckad höst och vinter med många aktiviteter från organisationer och företag på ön. Hoppas att vi ses på några av dem!

Är du intresserad av att ställa om till ekologiskt?

Önskar du ett bollplank kring en idé eller ett problem du har? Vi vill påminna om att alla ekologiska lantbrukare och alla som är intresserade av att börja odla ekologiskt gärna får höra av sig till oss för att få kostnadsfri rådgivning. Länsstyrelsen har upphandlat flera rådgivningsföretag som kan hjälpa
till inom en rad olika ämnen exempelvis ogräshantering, foderstater eller produktionstapp.

Läs mer på länsstyrelsens webbplats:
Rådgivning inom ekologisk produktion

Vad har hänt sedan sist?

Sedan förra nyhetsbrevet har vi främst arbetat med planering framåt och förberett inför Grön framtidsdag och Energi i lantbruket. Vi medverkade även på Lantmännens majsdag i september, där vi både fick berätta lite om Greppa och lära oss en del om majsodling.

Inom Ekologisk produktion har vi anordnat en träff med Lantmännen om marknaden för ekologisk spannmål. Gällande skörden 2022 fick vi bland annat veta att det varit en bättre skördemottagning än 2021 men att det märks att arealen minskat genom ett minskat tryck på anläggningarna. Grynhavre har en hög kvalitet i år medan vetet haft låga proteinhalter och en hög andel nedklassat spannmål.

Vi fick också höra att det är hög efterfrågan på foderspannmål medan det finns en oro över minskad efterfrågan för humankonsumtion, samt att åkerböna sannolikt kommer att ha en växande areal framåt på grund av hög efterfrågan och bra priser. Lantmännen flaggade även för att ekologiskt maltkorn gör revansch - men det lyftes samtidigt att detta inte tas emot på Gotland. Har man relativt bra skörd så lönar det sig dock att leverera maltkorn till fastlandet. Trots en del osäkerheter och nedåtgående trender på flera håll så var Lantmännens representant optimistisk om den framtida eko-marknaden.

En lyckad ekodag!

Den 23 september arrangerades ekodagen på Gotland. För att uppmärksamma det ekologiska lantbruket anordnades ett studiebesök på Mickelsgård i När. Väl på plats delade lantbrukaren Jörgen Thomsson med sig av sin erfarenhet av att odla ekologiskt. Under eftermiddagen informerade Lina och Åsa från KRAV om varumärkets framtidsplaner och vilka insatser de planerar för att öka intresset för ekologiskt lantbruk.

Var du inte med på ekodagen? På vår webbplats har vi laddat upp en film där du får chans att få se mer av Mickelsgård i När, och dessutom höra Jörgen berätta mer om gården.

Se filmen och läs mer i vår nyhet om ekodagen

Ett foto av tre personer som står framför kameran.

Familjen Thomsson bjöd in till sin gård i När på ekodagen den 23 september. Foto: Jessica Helin

På gång framåt

Ja, vad vill du ska hända framåt?

Syftet med både Greppa näringen och Ekologisk produktion är att stötta lantbrukare med kompetensutveckling och rådgivning. För att vi ska lyckas med vårt uppdrag behöver vi er hjälp. På våra projektsidor på lansstyrelsen.se har vi lagt in ett formulär där du kan lämna dina åsikter. Vad vill du lära dig mer om? Vilka kurser skulle du vilja att vi anordnar?

Svara på formuläret för Greppa näringen
Svara på formuläret för Ekologisk produktion

Ulrika ringer kanske just dig

Vi har påbörjat ett arbete med att ringa runt till alla aktiva rådgivningsmedlemmar inom Greppa näringen. Dels för att uppdatera rådgivningsplaner och information om gårdarna, och dels för att få en bild av vilka behov och önskemål det finns gällande aktiviteter framåt.

Det är vår eminenta administratör Ulrika som fått detta uppdrag, och som ni ser på bilden nedan är hon väldigt glad över att få tillfälle att prata med er! Är du aktiv rådgivningsmedlem kan du redan nu fundera på om du har några särskilda utmaningar på gården som du vill få rådgivningsstöd för.

Ett foto av en kvinna som sitter vid ett skrivbord. Kvinnan tittar leende in i kameran, hållandes i en telefon.

Kalender

Träffa oss på Grön framtidsdag den 8 november

Den 8 november är det dags för Grön framtidsdag! Kom gärna förbi vår monter för att prata med oss! I montern kommer Herman Leggedör att svara på frågor om markhälsa, Karin Duckarve kommer svara på frågor om förändringarna inom CAP och Anna Sorby kan ge tips inom energieffektivisering på gård.

Energi i lantbruket den 17 november

Hur kan vi effektivisera energianvändningen inom lantbruket och därmed minska kostnaderna för dig som lantbrukare? Genom projektet Greppa näringen anordnar Länsstyrelsen nu en heldag med fokus på energi i lantbruket där vi kommer att få veta mer om just dessa ämnen. Dagen är kostnadsfri.

Studiebesök med fokus på kött den 7 december

Den 7 december anordnar Gotlands Nötköttsproducenter och Greppa Näringen ett studiebesök hos Bröderna Johansson på Hägulds i Garda och hos Sigulds kött i Lye. Under dagen kommer representanter från länsstyrelsen att närvara för att svara på frågor om nya CAP.

EKO-träff med fokus på lamm den 6 december

Den 6 december anordnas en träff med fokus på lamm; hur man utnyttjar betet på bästa sätt och minskar parasittrycket på tackor och lamm. Vi kommer då att träffa veterinär Annika Melin från Gård & Djurhälsan och eko-lantbrukaren Maria Ericson, som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter på området.

Läs mer och anmäl dig på länsstyrelsens webbplats:
EKO-träff om lamm 6 december

Säkerhet inom lantbruket den 10-11 november

Den 10-11 november anordnar LRF riks digitala utbildningstillfällen om säkerhet inom lantbruket. En utbildning är 45 minuter lång och det finns tre olika tillfällen att välja på.

Anmäl dig här senast den 7 november Länk till annan webbplats.

Stängslingskurs den 10 november

Den 10 november anordnas en kostnadsfri stängslingskurs inom länsstyrelsens projekt ”Ett rikt odlingslandskap”. Stefan Hellström från Tunab kommer då att dela med sig av sina kunskaper om vad som är viktigt att tänka på när man ska stängsla.

Läs mer och anmäl dig på länsstyrelsens webbplats:
Stängslingskurs 10 november

Kurs i fältviltanpassad jordbruk den 21-22 november

Den 21 och 22 november anordnas förmiddagskurser i fältviltsanpassat jordbruk, där viltmästare Dan Persson berättar om hur man kan gynna fältvilt på sina marker. En träff blir på södra delen av ön, i Linde, och en på norra, i Lärbro.

Anmäl dig på länsstyrelsens webbplats:
Kurs i fältviltanpassad jordbruk med rapphönan som indikator

Lunchseminarium med Jordbruksverket

Den 30 november bjuder Jordbruksverket in till ett digitalt lunchseminarium för att dela med sig av resultat från forskningsprojekt kring hur god djurvälfärd stärker konkurrenskraften.

Läs mer och anmäl dig senast den 25 november på Jordbruksverkets webbplats:
Lunchseminarium den 30 november Länk till annan webbplats.

Prenumerera på landsbygdsaktuellt

Du vet väl om att du kan prenumerera på länsstyrelsens landsbygdsaktuellt? Skriv in din e-post och få aviseringar när vi publicerar nyheter som rör dig som bor eller verkar på landsbygden.

Registrera dig för prenumerartion längst ner i nyhetsflöde

Kontakt