Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Materialprov från gotländsk ull gav svar – och frågor

Ullprodukter

Tröjor, sjalar, sittdynor, mössor, vävda tyger och mattor – det var en imponerande samling materialprov som visades på den nätverksträff som arrangerades inom ramen för projektet Gotland Grey i onsdags. Mötet var en viktig del i det utvecklingsarbete som pågår kring utvecklingen av ull från vår största fårras gotlandsfåret.

Närmare 20 engagerade ullförädlare och andra ullintressenter deltog vid en öppen nätverksträff för projektet Gotland Grey på Gotland Grönt Centrum den 25 mars. Vid den senaste träffen i november kom närmare 30 personer, så viss ”corona-effekt” kunde nog märkas. Detta var ett väldigt speciellt tillfälle för projektet eftersom det var första gången det samlat gick att itta på de materialprover som tagits fram från projektets första tillverkade garner – ett tjockt och ett tunt entrådigt garn i 100 procent Gotland Grey, tackgarn från ull av rasen gotlandsfår.

Totalt har närmare 40 olika företag – både på Gotland och på fastlandet – deltagit i en slags ”öppen innovation” och fått möjlighet att pröva att använda garnet för olika ändamål och med olika tekniker. I utbyte mot garn delar alla med sig av erfarenheter och materialprover. Dessa erfarenheter ger gemensam kunskap till ett kommande materialbibliotek och en planerad slututställning hösten 2020. Resultaten ska spridas brett.

Cirka hälften av de företagare som fått garn hade hunnit leverera in materialprover. Sammanlagt var det nog ett 100-tal olika materialprover med i den utställning som arrangerades på långbord runt hela konferenssalen. Många fina alster att klämma och känna på! Där fanns alltifrån stickade och virkade tröjor, sjalar, sittdynor och mössor till vävda tyger och mattor. En del tillverkat för hand, en del maskinellt. En del produktprover var fantastiska, andra upplevdes ”helt misslyckade”. Just att våga dela med sig av både det som fungerat bra och det som fungerat mindre bra är en del av projektets lärprocess. Den grå ullen kräver utvecklingsarbete. 

Grundfrågorna som ställdes i diskussionen på träffen var: Hur har garnet fungerat med olika tekniker? Vad passar detta garn för? Vad passar det mindre bra för? Hur kan materialet vidareutvecklas? Detta var en första övning och många fler materialprover väntas in. En hel del slutsatser drogs, men många spännande frågor väcktes också.  Önskemål framfördes om andra typer av garn som borde tas fram och testas vidare (exempelvis tvåtrådigt varpgarn, 3 trådigt strumpgarn med mera). Fler materialprover är på gång och projektet inväntar under våren fler beställda leveranser av garn, så fortsättning på en spännande process följer! Många ser nog fram mot en nästa nätverksträff till sommaren någon gång.

Gotland Greys hemsida Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss