Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vandringsled röjd och lamm på bete vid husgrunder i Vallhagar

Ett lamm står på ett stenröse.

I Vallhagar har det både röjts och släppts på får för säsongens bete. Foto: Kristin Löfstrand

Vandringsleden och husgrunderna i kulturbesöksplatsen Vallhagar har röjts under våren tillsammans med föreningen Gotlands fornvänner.

I Fröjel, några kilometer inåt landet från kyrkan, ligger en av Gotlands välbesökta kulturbesöksplatser, Vallhagar. Här finns flera väl synliga husgrunder som vittnar om att människor bott här i 2 000 år. Över fälten och förbi husgrunderna går en kortare vandringsslinga och för den som vill gå lite längre finns en markerad led längs den gamla vägen som tar dig genom ett historiskt landskap men som också visar hur området utvecklats genom historien.
En spännande plats, väl värt ett besök!

Under våren har Länsstyrelsen och Föreningen Gotlands fornvänner gjort en del skötsel- och förbättringsåtgärder i Vallhagar. Vandringsleden har röjts och ledmarkeringarna har bytts ut och kompletterats för att besökare lättare ska hitta runt. Vid husgrunderna har Föreningen Gotlands fornvänner, som äger fastigheten, restaurerat stängslet och sett till att platsen åter fått betande lamm. Att lammen betar är bra för både natur- och kulturvärden och motar igenväxning i området.

Att det betar lamm i området innebär för dig som besökare att du behöver visa hänsyn till djuren. De kan vara lite nyfikna men undvik att klappa dem.

Området vid Vallhagar har under en tid haft väldigt mycket fästingar- använd gärna heltäckande byxor, strumpor och stövlar.

Välkomna till Vallhagar!

En skara lamm vandrar mot kameran i landskapet.

Lammen är nyfikna, men som besökare ska man gärna undvika att klappa dem. Foto: Kristin Löfstrand.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 Visby

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss