Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Invasiva arter röjs på Gotska Sandön

Lävskog i höstfärger. Ett linje övervuxna stenar syns även i bilden

Bosarve lövskog är ett av reservaten som visar sig fint med höstlöven såhär års. Foto: Karolina Sundblad

Hösten har kommit och många av våra reservat skiftar färg från grönt till rött. Men inte stannar arbetet av för det. Det byggs, röjs och fixas som vanligt, trots blåsiga dagar och regn som öser ned.

Det är inte bara oss som det blåser på när vindarna viner nu på hösten. Träden får ta sin del av vinden med, och hösten är säsongen för nedblåsta träd i våra reservat. De senaste veckorna har därför våra praktiska förvaltare ägnat en hel del tid åt att söka genom vandringsleder som Klintkustleden för att röja undan fallna träd från leden, eller träd som börjat fall och som kan bli farliga för vandrare om oturen är framme.

Vresrosbekämpning

Det är inte bara fallna träd som rensats sedan vår senaste rapport. På Gotska Sandön pågår ett långt och tidskrävande arbete med att att röja bort den invasiva arten vresros från sanddynerna. I filmen nedan kan ni ser hur det går till.

Vresrosen är såpass livskraftig att minsta lilla rot som blir kvar i sanden när man rycker upp den, kan sätta nya skott och etablera sig igen. Därför är det av yttersta vikt att rensa sanden från rötter.

Hand håller i en liten rot av vresros som skjutit skott.

Missar man en liten rot i sanden skjuter den enkelt skott igen och etablerar sig. Foto: David Skoog

Hand nyper om ett litet skott som sticker upp ur sanden.

Det gäller att ha ögonen med sig när man går över ett område man redan rensat från vresros. Plötsligt sticker det upp ett litet skott ur sanden. Från en rot man missat. Foto: David Skoog

Ny bro

För den som bestämmer sig att besöka Ihreviken och Jungfrun naturreservat under helgen eller i början av höstlovet kommer att märka att även här händer det grejer.

Den gamla bron som går över ån utmed stigen mot vår största rauk, Jungfrun, har varit i behov av upprustning ett tag, och nu är det dags. Under veckan som gått har våra praktiska förvaltare gjutit nya fästpunkter för bron, och i kommande vecka ser det ut som att själva bygget ska ta fart.

En träbro av äldre modell över en å. Nya fundament för fäste till en ny bro är byggda på båda sidor om bron.

Den nya bron byggs med ordentliga fundament. Många säckar har gått åt för att gjuta det som ska hålla bron stabil för åtskilliga mängder besökare under de kommande åren. Foto: Mattias Ringbom

Ny beläggning på populär Fåröväg

Sedan en tid tillbaka är vägen i Digerhuvud naturreservat avstängd för genomfart. Vägen ska breddas med nära en meter för att underlätta när trafik möts. Samtidigt får den ny beläggning, då den varit sliten. Det arbetet beräknas vara klart den 26 november. Läs mer om det arbetet här.

Kontakt