Sundre Kettelvik stenmuseum

Foto: Åsa Englund

För ungefär 100 år sedan kunde de flesta konsten att hugga en slipsten. Idag är det ytterst få som bemästrar att hugga sten för hand. Sandstensmuseet, som ligger längs den vackra kustvägen ner till Hoburgen, berättar om hantverket och om en tid då sandstenen spelade stor roll för människorna i trakten.

Slipsten Foto: Åsa Englund

På Gotland finns ett smalt bälte av sandsten mellan Grötlingbo och Hoburgen. De flertalet stenbrott i området vittnar om brytningen som en betydelsefull näring. Många på Sudret livnärde sig helt på stenbrytningen.

Sandstenen har fantastiska slipegenskaper. När egenskaperna upptäcktes vet vi inte, men kanske redan under vikingatid då brynen kan ha exporterats från ön.

När Gotland tillhörde Danmark, under åren 1361-1645, var stenen statens egendom. Skickliga stenhuggare från Köpenhamn skickades till Burgsvik och här samlades så småningom en hel koloni konsthuggare som tillverkade altaruppsatser, dopfuntar, gravstenar och spisomfattningar.

Slipstenen får stor betydelse under 1800-talets snabba utveckling inom jordbruket. Stenen efterfrågades för lie- och yxtillverkning. Efterfrågan ökade och tillverkningen av slipstenar var som störst under 1800-talets slut och 1900-talets början. 1873 fanns 150 anställda på det nybildade Gotlands slipstensbolag i Burgsvik. Stora mängder tillverkades för export över Östersjön.

När stenens diameter tagits ut grovhugger man omkretsen med hjälp av en spetsig mejsel - stenen "kantas". Finhuggningen sker med en bredare mejsel - man "skorerar" kanten. Den råhuggna slipstenen svarvas sedan färdig under vintersäsongen. In på 1950-talet förekom att man högg hela stenen färdig för hand. Arbetsmiljön var dammig och många av stenarbetarna blev sjuka i silikos (stendammslunga).

Foto: Åsa Englund

Bra att veta för dig som besökare

  • Museet drivs av Gotlandsbrynet, besök deras hemsida Länk till annan webbplats. för mer information.
  • Det finns parkering som rymmer buss.
  • Museet är väl synligt från vägen.

Aktuellt för detta besöksmål

Just nu har vi inga nyheter. Men håll utkik här efter kommande nyheter.

Föreskrifter

Allemansrätten – det här får du göra i naturen

I Sverige har vi allemansrätt, det innebär att du får utöva friluftsliv och röra dig fritt i naturen så länge du inte stör eller förstör.

Friluftsliv och allemansrätt
Träd och moln. Illustration

Serviceinformation

  • Ikon förInformationstavla Informationstavla
  • Ikon förParkering Parkering

Fakta

Socken: Sundre

Karaktär: Museum

Fastighetsägare: Privat

Hitta hit

Från Visby: Kör söderut på väg 142, ca 2,5 km efter Vamlingbo följ hänvisningsskylt mot Kettelvik/vacker kustväg till Hoburgen

Karta

Kontakt

Länsstyrelsen i Gotlands län

Telefon: 010‑2239000

Landshövding

Anders Flanking

Besöksadress

Visborgsallén 4

Postadress

621 85 VISBY

Organisationsnummer

202100-2312

Följ oss