Fleringe Groddagården

Groddagården

Groddagården Foto: Länsstyrelsen Gotlands län

Den välbevarade Groddagården berättar dels om Gotländsk bebyggelsehistoria, dels om ett stycke person- och musikhistoria.

Bebyggelsen och gården

Gården ligger i ett småskaligt öppet jordbrukslandskap och består av ett mycket välbevarat bostadshus av kalksten i enkelstugeform i två våningar, troligen uppfört under 1700-talets första hälft. Gården Grodde var ett gästgiveri där bonden kunde ordna mat, någonstans att sova och skjuts vidare för de som ville.

Både exteriört och interiört ser huset ungefär ut som det alltid har gjort. I farstun finns stänkmålade väggar, köket har kvar sitt flisgolv av kalksten och öppen spis. På nedervåningen finns också en kammare och ett mindre rum. En trappa upp finns den stora salen, kanske är det ett av Gotlands finaste och mest kända rum, med vackra målningar, som får en vacker ljussättning när solens strålar letar sig in genom fönstren.

På gården finns också en flygelbyggnad från 1800-talet, uppförd i en våning i sten under tegeltak.

Musiken på Groddagården

Lars Olofsson bytte till sig gården 1781. En av hans söner, Olof, också kallad Grodd-Ole var mycket skicklig på att spela fiol och lira. Hans son, Grodd-Jaken, fick i sin tur ärva Olofs vevlira som faktiskt finns att titta på om du besöker Fornsalen på Gotlands museum. Vevliran är Sveriges bäst bevarade instrument av sin typ. Grodd-Jaken och hans bröder var alla duktiga på att spela och samlade ofta alla spelmän på norra Gotland för att spela tillsammans på Groddagården.

Bra att veta för dig som besökare

  • Parkering och informationstavla finns i anslutning till gården.
  • För mer information om öppettider och evenemang hänvisar vi till hembygdföreningen Groddagården.

Kontakt

Serviceinformation

  • Informationstavla
  • Parkering

Information

Socken: Fleringe
Karaktär: Historisk gårdsmiljö
Markägare: Hembygdsföreningen Groddagården
Skyddsform: Byggnadsminne