Luften är fri – Friluftslivets år 2021
Friluftslivets år är ett initiativ som leds av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Syftet är att få fler människor att prova friluftsliv samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. De flesta friluftsaktiviteterna sker i alla de friluftsföreningar som finns på Gotland. Länsstyrelsen deltar i projektet på flera olika sätt, bland annat genom att samverka med föreningarna och andra aktörer i länet.

Friluftsbingo och krysslistor
Även länsstyrelsen anordnar en del aktiviteter under Friluftslivets år. Aktiviteterna har fått anpassas efter smittspridningen av covid-19 och rådande restriktioner. För att uppmuntra till egen aktivitet i det fria har länsstyrelsen tagit fram en friluftsbingo med vintertema som man kan skriva ut och spela själv eller med sina närmaste. Den kommer att följas av fler årstidsbingon under året.
Sedan tidigare har länsstyrelsen tagit fram en krysslista för länets omkring 150 naturreservat och ytterligare en krysslista med kulturbesöksmål.

Delta i friluftslivets år! Nu finns det en bingobricka med friluftsaktiviteter att ta sig an vintertid. Skriv ut den hemma och försök fylla hela brickan. Ta gärna en bild och dela i sociala medier. Märk posten med #friluftsbingo #luftenarfri @naturumgotland @lansstyrelsengotland
Invigningen av friluftslivets år
Den 22 januari invigdes friluftlivets år. Landshövdingen i Gotlands län Anders Flanking invigde med en videohälsning från Galgbergets naturreservat i Visby. Uppsala läns landshövding har utmanat landets övriga landshövdingar att göra fler aktiviteter i en landshövdingestafett. Detta vara Anders Flankings första bidrag till Landshövdingestafetten.
Gotlands friluftsföreningar
Den största deen av det organiserade friluftslivet på Gotland sker genom öns friluftsföreningar. För tillfället har många föreningar svårt att organisera friluftsliv på grund av smittspridningen i samhället av covid-19 och de rådande restriktionerna. Andra föreningar klarar att hålla igång en stor del av sin verksamhet genom att begränsa deltagarantalet.
Naturum
Under säsongen kommer även naturum Gotland att uppmärksamma och jobba för att få fler att upptäcka friluftslivet. Kanske kan du vandra i ett nytt naturreservat, steka pannkakor i en stekpanna över öppen eld, bada i ett träsk eller hitta ett nytt skogsparti nära dig? Håll ögonen öppna på naturums hemsida eller sociala medier för att se vad som händer.
Länsstyrelsens friluftslivsuppdrag
Länsstyrelserna har i uppdrag att samordna och leda det regionala arbetet med friluftslivspolitiken, stärka arbetet med tätortsnära natur och verka för att de friluftspolitiska målen får ökat genomslag.
Läs mer om länsstyrelsens arbete för friluftslivet:

Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.