Delsträcka Lickershamn–Ireviken

Ireviken

6,1 kilometer, cirka 2 timmar
Krävande uppgång i norra delen av Lickershamnsviken, annars lättvandrad

Tiden är beräknad med en gånghastighet på tre kilometer per timme 

Lickershamn är ett välkänt turistmål med bad, gästhamn, restaurang, kiosk och toaletter. Här finner du också en camping och stugby.

Från Lickershamn följer du Klintkustleden längs stranden norrut. Ute på havet längs stranden finns gott om sjöfågel som du kan spana på.

Klintkustleden viker efter någon kilometer efter Lickershamn brant upp på klinten. Stigningen upp på klinten kan vara krävande. Tänk på att det kan vara halt om det är blött. Väl uppe på klinten fortsätter du vandra i gammal tallskog. Du kan göra en avstickare till naturreservatet Grausne källmyr där du bekantar dig med de flesta av de växter som är typiska för den här typen av våtmark.

Halvvägs till Ireviken kan du återigen göra en avstickare rakt in i skogen till lämningarna av en järnåldersgård – Höglundar. Här bodde människor för mer än 1500 år sedan.

Strax innan leden går ner till Ireviken finns en stor fornborg med utsikt över Ireviken och norrut. Nere i Ireviken finns restaurang och vandrarhem. Det finns även ett vandrarhem uppe vid stora vägen, någon kilometer från leden. Från Ireviken finns bussförbindelse norrut och söderut.

Irevikens strand är en populär badplats. Klintkustleden följer stranden och efter någon kilometer passerar du över Ireån. En vandring längs ån kan bjuda på både havsöring och strömstare vissa tider på året. Vattendraget meandrar naturligt och har skapat rasbranter, nipor, korvsjöar, meanderbågar och meandernäs. Genom att gå Ireåslingan kan du bekanta dig med den djungellika terrängen längs ån och omgivningarna med utsikt från klinten och en fornborg.

Nedladdningsbar folder med information och karta:

Delsträcka Lickershamn-Ireviken Pdf, 1.4 MB.

Kontakt