Klintkustleden

Klintkustleden är en av Sveriges finaste kustleder. Längs leden har du utsikt från höga, mäktiga klintar. Du får uppleva gammal skog och våtmarker, gamla pittoreska fiskelägen, fornborgar och andra fornlämningar. Kanske ser du en havsörn komma flygande i höjd med stigen uppe på klinten!
Klintkustleden sträcker sig från Björkume naturreservat i söder till Hallshuk i norr. För närvarande är leden 30 km lång och markerad med orange band eller brickor. Leden binder ihop sex naturreservat. Längs leden finns övernattningsmöjligheter och matställen. Det finns också ett flertal fasta grillplatser längs sträckan.
Längs leden får du uppleva vida vyer och du får lära dig mer om den gotländska naturen. Vandring är dessutom en bra motionsform som passar både den enskilde och en grupp.
Klintkustleden anlades under 2018–2019 i ett samarbetsprojekt mellan Skogsstyrelsen, länsstyrelsen och Region Gotland. Länsstyrelsen förvaltar leden och arbetar med att förlänga leden ända till Kappelshamn.
Ta dig till Klintkustleden
Det finns flera parkeringsplatser i anslutning till leden – se kartan längre ner på sidan.
Du kan ta bussen till Klintkustleden men busshållplatserna är inte i direkt anslutning till leden.
Tänk på:
- Du vandrar på någon annans mark. Respektera allemansrätten. Inte störa och inte förstöra är huvudregeln i allemansrätten.
- I naturreservaten finns skyltar med information om vad som gäller och vad du kan se i respektive reservat.
- De flesta serviceställen och toaletter är stängda under vintersäsongen.
- Gå aldrig nära klintkanten på grund av rasrisken.
- På några platser är mobiltäckningen dålig.
- Gå i stabila skor och klä dig efter väder.
- Ta med dricksvatten och något att äta på din vandring.
- Tänk på brandfaran när det är torrt. Information om brandrisk

Klintkustleden passerar genom ett antal naturreservat – klicka i kartan för att läsa mer om sevärdheter, tillgänglighet och naturvärden i de olika reservaten.
Karta: © Lantmäteriet © Länsstyrelsen i Gotlands län.
Kontakt
Förvaltning av naturreservat - resursbrevlåda
Naturvårdsenheten
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.