Översvämningarna i Gävleborg 2021

Vatten i en viadukt.

Översvämningarna i Gävleborg 2021 drabbade framför allt södra Gästrikland. Foto Anna Jernberg

Under vecka 33 kom det stora mängder nederbörd i Gävleborgs län som ställde till det ordentligt på vägar, allmänna ytor och på fastigheter. Framför allt blev Gävle, Hofors och Ockelbo hårt drabbat.

Var extra försiktig och undvik att vistas i närheten av stora vattendrag, särskilt vid Gavleån. På grund av höga flöden är vattnet extra strömt och det finns risk för skred och ras.

Om du måste ut i trafiken, var försiktig, välj alternativa vägar utan viadukter och respektera eventuella avspärrningar och håll dig uppdaterad om trafikläget på Trafikverkets webbplats.

Regnovädret har drabbat hela länet men i olika omfattning. För mer detaljerad information om läget följ P4 Gävleborg, Trafikverket, Krisinformation, SMHI och din kommuns webbplats och sociala medier.

P4 har ett särskilt uppdrag som beredskapskanal under kriser. Det innebär att de sänder och ger viktig information från berörda myndigheter och andra samhällsaktörer. P4 sänder även ut Viktiga meddelanden till allmänheten, VMA.

Kontakta rätt aktör för snabbast hjälp

Har du vatten i din källare eller föråd?

  1. Kontakta ditt försäkringsbolag.
  2. Gå absolut inte ner i källaren för att försöka få en överblick över situationen eller rädda era saker. Att gå ner i källaren nu innebär stora risker för liv och hälsa. Du kan göra dig illa på saker som ligger under vattennivån och vattnet kan bli strömförande då el kan ligga på i huset.
  3. Kontakta ditt försäkringsbolag för hantering av lösöre via din hemförsäkring.
  4. Kontakta därefter en elektriker som hjälper dig att kontrollera om det är säkert att slå på strömmen igen efter du haft strömavbrott.

Har du frågor kring ditt kommunala vatten eller ditt avloppsnät?

Kontakta din kommuns vattenaktör.

Har du frågor om din el?

Kontakta din kommuns elbolag.

Har du frågor om större trafikleder eller europavägar?

Besök Trafikverkets webbplats och kartfunktion för att ta del av vilka vägar som är avstängda eller där det är begränsad framkomlighet.

Har du frågor om resor inom länet?

Kontakta X-trafik.

Allvarlig fara för liv och hälsa

Ring 112, endast vid fara för liv och hälsa

Kontakt