Volontärer till vaccinering

Illustration som visar människor som står i kö för vaccin, en kövärd och en sköterska som ger en person en spruta. Alla bär munskydd.

Var med och gör en historisk insats. Tillsammans kan vi se till att vaccineringen mot coronaviruset fungerar smidigt och effektivt. Nu söker vi kövärdar, patientvärdar och parkeringsvakter.

Vi söker dig mellan 18 och 80 år som är fullt frisk och vill bidra till att minska Coronasmittan i länet. Uppdragen kan börja vecka 15 och pågår tills huvuddelen av invånarna i respektive kommun är vaccinerade. Vi söker volontärer till samtliga kommuner i Gävleborgs län.

Uppdrag

 • Kövärd - som kövärd ska du se till att de som ska vaccineras får ett bra mottagande, slussas rätt och håller avstånd till varandra.
 • Patientvärd - som patientvärd ska du hålla patienterna under observation i cirka 15 minuter innan de får lämna vaccinationsplatsen.
 • Parkeringsvakt - du tar emot och visar vägen vid in- och utfarter vid parkeringen för att minska risken för köbildning.

Arbetspassen

Volontärspassen är cirka 4 timmar per dag och du anmäler dig till så många pass som du själv vill. Vissa vaccinationsplatser har öppet under vardagar och andra även under helger. I maj och juni kan vaccinationsplatser även behöva hålla öppet under kvällstid för att hinna med att vaccinera så många som möjligt.

Det serveras inte mat eftersom passet är cirka 4 timmar. En arbetsledare på vaccinationsplatsen organiserar raster.

Region Gävleborg tillhandahåller skyddsutrustning på vaccinationsplatsen. Du får en genomgång av hur den används och en introduktion på plats vid vaccinationsplatsen. Du ska föregå med gott exempel och bära munskydd, och själv hålla fysiskt avstånd till andra. Du bär en väst som visar att du arbetar på uppdrag av länsstyrelsen och Region Gävleborg och har rätt att informera dem som står i kön.

Arbetet som volontär är ideellt och någon ersättning utgår inte. Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och Svenska Röda Korset är väldigt tacksamma för att du vill hjälpa till. Om du har kostnader för resor till ditt arbetspass får du ersättning för.

Du kommer vara försäkrad i ditt arbete via Röda Korset eller Kammarkollegiet.

Kan jag få vaccin innan jag blir volontär?

Region Gävleborg vaccinerar befolkningen enligt Folkhälsomyndighetens turordning, och kan inte utlova att du blir vaccinerad innan uppdraget.

Anmälan

Du anmäler dig till länsstyrelsen via formuläret nedan eller via telefon.

010-225 11 80 (telefontid, vardagar klockan 09.00-15.00)

Vi behöver följande information när du anmäler dig:

 • namn
 • telefonnummer
 • mejladress
 • ålder
 • bostadsort (blir din förstahands placering)
 • nuvarande sysselsättning
 • tidigare erfarenhet av volontärarbete.

Behandling av personuppgifter

Länsstyrelsen behandlar de personuppgifter du själv har lämnat. Den rättsliga grunden för att behandla dina personuppgifter är att det är en uppgift av allmänt intresse. Personuppgifterna används i det uppdrag från regeringen att bistå Region Gävleborg i genomförandet av vaccinationen mot covid-19 som länsstyrelsen fått. Uppdraget avslutas den 31 december 2021.

Vi kommer att lämna dina uppgifter vidare till Svenska Röda Korset som är regionens avtalspart.

Länsstyrelsen kommer att radera dina personuppgifter senast 6 månader efter att regeringsuppdraget är avslutat.

Så hanterar vi dina personuppgifter Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen Gävleborg, Svenska Röda Korset och Region Gävleborg genomför det här uppdraget i samarbete med bland annat frivilligorganisationer, föreningslivet, Svenska Kyrkan och länets kommuner.

Kontakt

Telefon 010-225 11 80 (telefontid, vardagar klockan 09.00-15.00)