Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Landshövdingen delade ut fanor till föreningar i länet

Foto: Länsstyrelsen Gävleborg
För att sprida användandet av den svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges nationaldag varje år ut fanor till föreningar och organisationer i landet. I år fick Brödralogen 96 Balder och Föreningen Hälsingehambon ta emot fanor från landshövding Carina Ståhl Herrstedt på Gävle slott under nationaldagen.
Enligt traditionen är det landshövdingen som överlämnar fanorna till mottagarna under en ceremoni i samband med Sveriges nationaldag den 6 juni. Syftet är att sprida användandet av den svenska flaggan och uppmärksamma föreningar och organisationer som gjort viktiga insatser.
– Den här dagen hyllar vi Sverige. I en omvärld där det råder krig i vår närhet är det extra viktigt att reflektera över hur vi ser på vår demokrati och vår frihet. Något som vi kanske ibland tar förgivet, inledde landshövdingen i sitt tal till deltagarna.

Föreningen Hälsingehambon mottar en fana av landshövdingen. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Brödralogen 96 Balder mottar en fana av landshövdingen. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg
Det är Stiftelsen Sveriges Nationaldag som varje år delar ut fanor till föreningar och organisationer i hela landet. I år fick Brödralogen 96 Balder, som är en del av Odd Fellow-ordern och verksamma i Bollnäs, ta emot en fana. Även Föreningen Hälsingehambon, som varje år arrangerar det årliga dansevenemanget Hälsingehambon fick ta emot en fana.
På frågan om vad de olika föreningarna skulle använda fanan till svarade Föreningen Hälsingehambon att de skulle använda sin flitigt. Eftersom de varje år har lånat en fana. Det känns väldigt fint att få en egen. Samma sak gällde Brödralogen 96 Balder, den kommer användas vid högtidliga tillfällen där svenska flaggan ska synas. Både vid begravningar och vid tillfällen där de ska representera sin förening.
Några mottagare bjuds också in till det officiella nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm för att ta emot fana av Kung Carl XVI Gustaf. Det här året fick Fredsbaskrarna Hälsingland den möjligheten.