Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Fäbodveckan – gammal kunskap för en hållbar framtid

Foto: Mostphotos.com
30 juni–6 juli bjuder Fäbodveckan på vandringar, hantverk, fika och berättelser – mitt i det levande kulturarvet.
Under en vecka i sommar får du som besökare möjlighet att kliva rakt in i ett stycke levande kulturhistoria på olika fäbodar i Gävleborgs län. Här får du möjlighet att möta djur, hantverk och människor som håller traditionen vid liv, samtidigt som veckan sätter fokus på hållbar matproduktion, biologisk mångfald och beredskap.
– Det finns gammal kunskap kring fäbodarna som är högst relevant även i dag. Till exempel hur vi tar hand om mjölk, bedriver betesdrift i skogen och lagar mat från grunden, säger Sara Danvind, projektledare, Länsstyrelsen Gävleborg.
Digert program
Programmet innehåller kurser, vandringar, föredrag och familjevänliga aktiviteter. Som besökare kan du ta del av fäbodens historia och vardag, samtidigt som du njuter av naturen, god lokal mat och kanske en och annan sägen från trakten.
– Fäbodveckan är också en påminnelse om hur småskaligt brukande bidrar till biologisk mångfald och lokal livsmedelsförsörjning. Det är något som blivit allt viktigare i takt med att frågor om beredskap lyfts på agendan, säger Sara Danvind.
Så packa picknickkorgen eller köp något gott på plats och upptäck en del av Gävleborg du kanske aldrig tidigare satt fot i.
Fäbodveckan anordnas av Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med MatVärden och Gävleborgs Fäbodförening.
Kontakt
-
Sara Danvind
Projektledare
Telefon 010-2251408
-
Anders Johansson
Handläggare
Telefon 010-2251446