Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Blåtunga – infektionssäsongen 2025

Foto: Mostphotos.com
Under 2025 förväntas blåtunga att spridas tidigare och mer omfattande i Sverige jämfört med föregående år. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bedöms risken för fortsatt smittspridning som mycket hög, med en sannolik tidigare start på smittspridningen under våren–hösten 2025 då svidknott är aktiva.
Den 13 september 2024 konstaterades Sveriges första fall av blåtunga. Infektionen spreds i hela sydvästra Sverige, särskilt i Halland och Skåne län under hösten. Gävleborgs län har inga fall av blåtungevirus rapporterats fram till mars 2025. Dock innebär den förväntade ökade smittspridningen en potentiell risk för att sjukdomen kan nå nya områden, inklusive Gävleborg.
Blåtunga smittar idisslare, vilket inkluderar:
- nötkreatur (kor)
- får (får är oftast mer känsliga för sjukdomen än nötkreatur)
- getter
- vilda idisslare såsom hjortar och rådjur.
Hästar och grisar smittas inte av blåtunga. Viruset sprids via svidknott och inte genom direktkontakt mellan djur.
Om dräktiga får eller kor infekteras kan detta leda till att fostret aborteras, att lammet eller kalven blir dödfödd eller till missbildningar hos avkomman.
Vaksamhet på symptom
Spridningen under hösten 2024 understryker vikten av vaksamhet även i andra regioner.
– Vi uppmanar alla som håller nötkreatur, får och getter att hålla koll på hur smittspridningen utvecklas i landet och länet. Vid misstanke om att smittan närmar sig, eller om dina djur har symtom på blåtunga så ska du skyndsamt kontakta din veterinär. För rådgivning kring vaccination kontakta din veterinär eller rådgivningen vid SVA, säger Markus Abrahmsén, länsveterinär vid Länsstyrelsen Gävleborg.
Så kan du minska angrepp från svidknott på dina djur:
- stalla in djuren under natten
- ha hög luftgenomströmning i stallarna
- undvika knottrika beten
- klipp inte fåren under den mest knottrika perioden.
Vaccinering
Vaccination anses vara det mest effektiva sättet att skydda djuren mot sjukdomen och förhindra dess spridning. Håller du djur som är särskilt värdefulla rekommenderas vaccination. Något som också påverkar hur du ska tänka kring vaccinering är riskfaktorer så som beten och förekomst av knott. Stallarnas utformning och klimatförhållandena spelar också roll i riskbedömningen.
– Det är viktigt för djurägare i Gävleborg och övriga Sverige att vara medvetna om den ökade risken och vidta förebyggande åtgärder för att skydda sina djur, säger Markus Abrahmsén.
De i den röda zonen exempelvis Halland bör vaccinera tidigt. I de södra delarna av Gävleborg som gränsar mot det orangea området, kan du överväga vaccinering. Övriga djurhållare i gul zon kan avvakta och informera sig om hur smittspridningen utvecklas.
– Än så länge är smittspridningens utveckling osäker och den kan påverkas av grannländers immunitet, när på säsongen smittade svidknott börjar överföra smitta till djur i Sverige samt eventuella djurtransporter som riskerar sprida smitta, säger Markus Abrahmsén.

Var extra vaksam och överväg vaccination i de södra delarna av länet som gränsar mot orangea område i kartan.
Symptom på sjukdom
Blåtunga orsakar olika symtom beroende på djurart, men de vanligaste symtomen hos får, som är mest känsliga, inkluderar:
- feber
- svullnad i huvud, läppar, tunga och öron
- blåröd missfärgning av tungan (därav namnet "blåtunga")
- salivation (ökad dregling)
- andningssvårigheter
- sår och blödningar i munslemhinnan
- hälta och svullnad i klövar.
Nötkreatur och getter kan vara smittade utan tydliga symtom, men vissa kan få feber, nedsatt aptit och minskad mjölkproduktion.
Kontakt
-
Markus Abrahmsén
Enhetschef
Telefon 010-2251497
-
Jenny Larsson
Avdelningschef
Telefon 010-2251457