Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Månadens producent – Det lilla mejeriföretaget i Järvsö

Sofia Pallars. Foto: Jarseost
På gården Pallars i Järvsö driver Sofia Pallars Lindström företaget Jarse ost. Orten är känd för sin natursköna miljö, rika kultur och många aktiviteter som lockar både turister och lokalbor.
Gården har varit i släktens ägo i alla år. Nu för tiden är det inte ett ”bodeland” (sommarstuga) som det var en gång i tiden, utan nu är det en bondgård med ett mejeriföretag. Själva gården äger och driver Sofias bror Olle och hon hyr mejeridelen av honom.
För 20 år sedan startade Sofia Pallars Lindströms mamma mejeriföretaget Jarse ost.
– Mamma startade mejeriet för att öka sysselsättningen på gården eftersom min bror Olle ville komma hem och jobba här. Hon ville hitta något annat att göra, säger Sofia.

Arbete i mejeriet. Foto: Jarseost
Sofias mamma lärde sig av sin svärmor att göra hälsingeostkaka, som hon sedan sålde till vänner och bekanta från köket.
– Efterfrågan växte så vi uppmuntrade henne att bygga ett mejerikök. Hon gick på ysterikurs hos Eldrimner i Östersund och sedan åkte hon på studieresor till Frankrike. Där blev hon förtjust i konsten att göra mögelost. Så det blev ett lite större mejeri än hon tänkt från början då man behövde bygga för att göra flera ostar, säger Sofia.
Det är det mejeriet Sofia fortfarande använder för tillverkningen av sina ostar. Precis som sin mamma producerar hon ostkaka och mögelostar.
Utmaningar blir möjligheter
Liksom många andra egenföretagare hade Sofia ett annat jobb innan hon sadlade om och la kraften på Jarse ost.
– I drygt fem år har jag drivit Jarse ost nu. Innan jobbade jag som sjukgymnast. Det var en tuff tid när jag tog över, precis i början av pandemin. Hela samhället stängde ner och det fanns inte längre några marknader att marknadsföra osten på. Sen tvingades Ica Järvsö hålla stängt under en period när butiken drabbades av en storbrand, vilket också stoppade en säljkanal.
Men det hindrade inte Sofia, hon såg andra möjligheter i stället och öppnade en ostkiosk och ett sommarcafé på gården. Båda de verksamheterna är fortfarande i gång. I ostkiosken kan man handla året runt med självbetjäning. Kaféet har öppet under juli.
– Vid några tillfällen har vi haft levande musik under tiden kaféet har varit öppet och det har varit väldigt mysigt, menar hon.

Jarseosts sommarcafé. Foto: Jarseost
Produktionen
Sofia försöker hålla produktionen på en rimlig nivå så det ska bli hållbart och roligt att jobba.
– Jag åker och hämtar mjölken från en gård med ekologisk mjölk, Mickel-Mats heter den gården. Och jag ystar ungefär två gånger i veckan, på 700 liter mjölk åt gången ungefär. Det blir 4–5 ton ost per år, säger hon.
Det mesta av arbetstiden går åt att tillverka osten för Sofia och hennes två medarbetare. Sedan ska osten lagras och skötas om.
– Man behöver vända, tvätta, kolla luftfuktighet och temperatur för osten. Sedan ska de packas och etiketteras. Det är ett jobb som tar tid, men det är roligt, så dagarna går väldigt fort.
Vikten av besöksnäringen
Järvsö har många besökare vilket är bra för verksamheten.
– Restauranger och butiker utgör en viktig del av vår kundkrets. Större delen av vår försäljning sker lokalt, mycket tack vare den starka besöksnäringen i området. En del av verksamheten är också att ta emot besökare – vi har haft busslaster med turister som fått lära sig om ostens historia och hur tillverkningen går till.
Så här sammanfattar Sofia sitt egenföretagande.
– Det är väldigt roligt att få driva något eget och skapa. Precis som många företagare säger så är friheten att bestämma över sin egen tid ovärderlig. Att dessutom få tillverka en högkvalitativ och uppskattad produkt är avgörande. Utan alla fantastiska kunder skulle det inte vara möjligt. Jag uppskattar verkligen att få arbeta med mat och sälja den lokalt, avslutar Sofia.

