Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Kalkning avgörande för flodpärlmusslan
– fler unga musslor i försurade vattendrag

Flodpärlmusslan är hotad och rödlistad. Problemet är att de inte föryngrar sig och till stor del verkar detta bero på försurning. Den enda åtgärd som hjälper försurade vatten är kalkning, som framgångsrikt har bedrivits i länet i cirka 40 år.
Länsstyrelsen Gävleborg har sammanställt en rapport som sammanfattar effekter av kalkning på flodpärlmusslan som genomförts i länet sedan 1990-talet. Resultaten är mycket positiva, kalkningen mer än fördubblar föryngringen hos länets musselbestånd, vilket är anmärkningsvärt bra för en art som minskar i hela Sverige.
Kalkning avgörande för artens överlevnad
Under 1980-talet var försurningen dagligen på tapeten, men nu är det ett före detta problem i miljödebatten. Trots att försurningen är ”omodern” kastar den fortfarande sin skugga över flodpärlmusslorna som ofta lever i försurningskänsliga vattendrag. De försurningskänsliga markerna är urlakade av det sura nedfallet under 1900-talet och detta ger ett surt vatten. Något som flodpärlmusslan inte tål och speciellt inte deras larver.
– Flodpärlmusslan kan bli uppemot två hundra år gammal, men utan föryngring minskar bestånden stadigt. Därför är det av största vikt att kalkningen får fortsätta i försurade vatten, för i dessa vatten förökar sig inte flodpärlmusslan alls utan kalkning, säger Björn Lundmark, Länsstyrelsen Gävleborg, som är ansvarig för rapporten.
Nedskärningar drabbar flodpärlmusslan hårt
Havs- och vattenmyndigheten har flaggat för drastiska neddragningar av kalkningsanslaget, vilket skulle drabba den redan hotade flodpärlmusslan hårt. En neddragning som, om den genomförs, går stick i stäv med den restaureringsförordning som EU nyligen har antagit. Enligt förordningen ska hotade arter ha en gynnsam utveckling, vilket flodpärlmusslan inte har och utan kalkning skulle det bli ännu sämre.
– Om den nuvarande utvecklingen fortsätter och kalkningen minskar, riskerar flodpärlmusslan att försvinna från hälften av de vattendrag där den finns idag – inom 50 år. Gävleborg har ett stort ansvar för arten eftersom en stor del av Sveriges population finns i länet, säger Björn Lundmark.
Kalkning gynnar hela ekosystemet
Stora pengar satsas idag på restaurering av vattendrag. Men är vattnet fortfarande försurade efter restaureringen kommer åtgärderna troligen inte att hjälpa flodpärlmusslan, vilken kräver både ett oförstört och oförsurat vatten.
– Därför är det av största vikt att kalkningen får fortsätta i länet eftersom det gynnar föryngringen av flodpärlmussla, men även hela ekosystem samt öring och flodkräfta i vattendrag som är försurade, avslutar Björn Lundmark.