Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hästar smittade av EHV-1 och Coronavirus i länet – hästägare uppmanas att vara vaksamma på symtom

Foto: Mostphotos.com
Just nu finns smittsam sjukdom eller misstanke om smittsam sjukdom på flera hästanläggningar med ridskoleverksamhet i Gävleborg och i nära anslutning till länet. I ett fall är det bekräftad smitta med EHV-1, och på ytterligare anläggningar finns misstanke om EHV-1. På en annan anläggning finns bekräftad smitta med hästens coronavirus.
Minst ett fall av EHV-1, även kallat Ekvint herpesvirus eller abortvirus, har på kort tid bekräftats i länet. Det finns även en bekräftad smitta med hästens coronavirus. Länsstyrelsen uppmanar nu hästägare att vara extra uppmärksamma på symtom som feber och luftvägsproblem. Vid misstanke om smitta är det viktigt att direkt isolera häst med symtom för att minska på smittspridningen samt att kontakta veterinär för rådgivning och eventuell provtagning och behandling.
– Det är viktigt att tidigt vidta försiktighetsåtgärder så som att isolera hästar med symtom på smittsam sjukdom och helst ha avsedd personal eller personer som enbart sköter hästar med symtom på smitta. Kontakta veterinär tidigt för rådgivning, undersökning och eventuell behandling och/eller provtagning, säger Markus Abrahmsén, länsveterinär vid Länsstyrelsen Gävleborg.
– Det är också viktigt att informera eventuella besökare eller personer som har planerat besöka anläggningen om det uppkomna läget för att på så sätt minimera risken för smittspridning till ytterligare stall/anläggningar. För att ytterligare skydda din häst är det viktigt att tvätta händerna och noggrant rengöra och desinficera skor, stövlar och kläder, säger Markus Abrahmsén vidare.
Affisch - minimera smittan (A4) Pdf, 916.2 kB.
Vad är EHV-1 och hur smittar det?
Ekvint herpesvirus (EHV-1) är ett vanligt förekommande virus bland hästar. Det kan orsaka feber, luftvägssymtom och i vissa fall abort hos dräktiga ston. De flesta hästar smittas som unga, och viruset kan ligga vilande i kroppen för att senare aktiveras. EHV-1 är en anmälningspliktig sjukdom, vilket innebär att veterinärer och laboratoriepersonal måste rapportera misstanke om sjukdom och konstaterad smitta till länsstyrelsen. Virusspridning sker främst genom direkt noskontakt mellan hästar, men även indirekt via luften, föremål och personer. EHV-1 smittar inte människor.
Vad är Ekvint coronavirus och hur smittar det?
Ekvint coronavirus är allmänt spritt i Sverige och kan orsaka trötthet, nedsatt aptit och feber, samt även kolik och diarré hos hästar. Viruset smittar fekalt-oralt, alltså från avföring till mun. Smitta kan även ske indirekt, exempelvis via föremål, miljön och människors händer. Hästar kan utsöndra virus i avföringen i upp till 25 dagar med eller utan tecken på sjukdom. Hästens coronavirus drabbar inte människor.
För mer information
För mer information om symtom och hur du kan skydda din häst, besök Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) webbplats:
Virusabort (EHV-1) hos häst, Statens veterinärmedicinska anstallt Länk till annan webbplats.
Coronavirus hos häst , Statens veterinärmedicinska anstallt Länk till annan webbplats.
Vem gör vad inom smittskydd för djur?
Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har det övergripande nationella ansvaret för smittskyddsfrågor och för att bekämpa smittsamma sjukdomar. Länsstyrelsen har det regionala ansvaret.