Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
En dag – så länge räcker maten i Gävleborg

Foto: Mostphotos.com
I Gävleborg är vi självförsörjande på endast 1,4 procent av vår livsmedelsförbrukning. Det betyder att maten börja sina redan efter ett dygn om livsmedelstransporterna plötsligt stannar.
Varje dag konsumeras 860 ton mat i Gävleborgs län. I vårt län produceras mer än vad som behövs för egen försörjning– cirka 30 procent av den mat vi äter produceras här – men då Gävleborg nästan helt saknar förädlingsindustri måste råvarorna skickas i väg för att bearbetas innan de kan ätas.
Transportvägarna fungerar som ett enda stort skafferi, där en störning kan få stora konsekvenser. Endast två grossistlager finns i länet. Dessa lager är helt beroende av löpande varuleveranser, 95 procent av maten som äts i länet fraktas in från andra delar av Sverige och utlandet dagligen vilket gör att en störning i transportkedjan snabbt skulle påverka butiker, restauranger, skolor och äldreboenden.
– Det är konstigt att vi vågar ha det så här, säger Linn O’Connell, projektledare för Livsmedelsstrategin vid Länsstyrelsen Gävleborg. Med tanke på allt som händer i omvärlden borde vi prioritera en starkare lokal livsmedelsförsörjning.
Gävleborgs lantbrukare och livsmedelsföretag har den kunskap som krävs för att öka beredskapen och säkra en hållbar livsmedelsförsörjning. Men det krävs ett bredare samarbete mellan lantbrukare, företagare, politiker, intresseorganisationer och akademin för att ge dem rätt förutsättningar att kunna göra det.
– För att garantera att vi har mat i en framtida krissituation måste vi säkra vår matförsörjning i fredstid - säger Linn O’Connell
För att lyfta frågan om livsmedelsberedskap och självförsörjning bjuder Länsstyrelsen Gävleborg, LRF Gävleborg, Region Gävleborg och Matvärden in till konferensen Mat i fred och kris – livsmedelsförsörjning i Gävleborg, som hålls på Bollnäs folkhögskola den 27 mars. Där samlas beslutsfattare och aktörer inom livsmedelskedjan för att diskutera hur beredskapen kan stärkas.



Kontakt
Linn O’Connell, projektledare för Livsmedelsstrategin, Länsstyrelsen Gävleborg
010-2251534
Anette Jonsäll, Strateg, Region Gävleborg
073-544 01 17
Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg
070-342 42 35
Nanna Jan-Ers, Verksamhetsledare, MatVärden
070-67 26 385