Risk för gräsbrand i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Månadens producent – Therese Trädgårdsmat

kvinna som arbetar utomhus vid ett bord med massa grönsaker.

Therese Westlén. Foto: Therese Trädgårdsmat

Efter år av stress och krav i läraryrket nådde Therese Westlén en gräns där kroppen sa ifrån. Utmattningen tvingade henne att stanna upp och tänka om. Det var då hon vände sig till jorden på gården där hon bor. Med händerna i myllan hittade hon inte bara lugnet hon saknat – hon fann också grunden till sitt nya liv. Idag driver hon företaget Therese Trädgårdsmat, där både odlingen och kunskapen växer sida vid sida.

Strax utanför Kilafors ligger en liten by som heter Lotan. Där bor Therese tillsammans med sin man, tre barn och driver företaget Therese Trädgårdsmat. På gården finns även får och höns för självhushåll.

– Gården är min mans gamla släktgård med elva hektar åkermark. Jag odlar grönsaker och potatis på en fjärdedel av marken och använder lika mycket till åtgärder för jordförbättring. Ungefär 23 procent är bete och vall till fåren, och resten arrenderar vi ut. Vi odlar en mångfald av grönsaker, mest sådant som familjen vill äta. Det kan vara potatis, betor, lök, morot och annat. Totalt odlar vi ungefär 86 olika sorter, säger Therese.

Grönsaksodlingen är inte det huvudsakliga fokuset inom företaget utan det är kurser inom mathantverk och odling som Therese fokuserar på.

– Vi är två som arbetar i företaget – jag och Gunita. Hon ansvarar för syrningen och sköter packning, leveranser och lager. Dessutom håller hon koll på odlingen och vad som behöver göras där. Vi hjälps åt med både odling och syrning, men jag lägger främst min tid på utbildning, administration och marknadsfrämjande åtgärder, säger hon

Vikten på fortbildning

Även fast Therese idag fortfarande arbetar som lärare upplever hon att det blir på ett annat sätt än tidigare.

– Jag jobbar med vuxenutbildning på Centrum För Lärande i Söderhamn, där ansvarar jag för två av fem småbrukarkurser. Det är klart att man kan känna stress, men skillnaden när man driver eget så kan man styra sin tid och få in återhämtning. Att ha ett 8–5 jobb fungerar inte för mig. Jag önskar att alla hade de förutsättningarna. De flesta kan nog prestera mycket mer om de fick styra själv, menar hon.

Mat som lagas utomhus

Therese håller även i matlagningskurser. Foto: Therese Trädgårdsmat

Therese är inte bara utbildad lärare utan även biolog, och de kunskaperna har hon stor nytta av i sitt företag.

– Jag har kurser i bland annat småbruk, alternativa odlingsmetoder, mathantverk och förädling, samt grön entreprenör. De alternativa odlingsmetoderna har stort fokus på hållbar utveckling med perenna grönsaker, bärbuskar, frukt- och nöt träd. Vi har också fokus på kolinlagring, det vill säga att minska mängden koldioxid i luften genom att binda in den i marken för ett mer klimatpositivt jordbruk. Vi försöker hitta formerna för hur vi kan göra det bäst här uppe i zon 4–5, säger Therese.

Syrningskurserna är en av företagets mest populära, likaså helg- eller kvällskurser för den som vill komma igång med odling. Under 2025 kommer hon återuppta matlagningskurserna, bland annat en kurs i kreativ matlagning.

– Kreativ matlagning är till för att få människor att upptäcka och laga mat med det som är i säsong. På kurserna på våren så brukar vi laga mat med ingredienser från det vilda. Alla skulle må bra av att ha kunskap om odling. Jag lär hellre andra att odla än att de köper av oss, säger Therese.

Framtiden

Februari 2024 flyttade Therese hem produktionen av syrade grönsaker.

– Tidigare hyrde jag lokaler, men nu har vi ett förenklat förädlingskök i ladan. Vi syrar ungefär 1,5 ton grönsaker per år, men skulle gärna vilja komma upp i 5 ton, säger Therese.

En massa olika grönsaker.

Lite av det som odlas på gården: olika sorters kål, bönor, persilja med mera. Foto: Therese Trädgårdsmat.

För att utvecklas som företag går Therese fortbildningskurser och experimenterar med odlingen.

– Det är ett evigt lärande. Jag är nyfiken på hur det är att odla i större skala, men vi vill göra det vi gör nu riktigt bra. Sen har jag idéer på att gå över till andelsjordbruk för att sälja grönsaker i framtiden.

Andelsjordbruk är ett smart sätt att stödja lokala bönder och få tillgång till närproducerad mat. Idén bygger på att konsumenter köper en andel av gårdens produktion i förväg. Det ger bonden trygghet och bättre betalt eftersom mellanhänder som grossister och handlare försvinner. Samtidigt får konsumenterna närproducerade livsmedel direkt från bonden. Dessutom skapas möjligheter för delaktighet, kunskap och sociala kontakter mellan producenter och konsumenter.

”Nära pära”

Utöver odlingen och kurserna så äger företaget en egen matvagn som heter ”Nära pära”, där potatisen står som bas i maträtterna, tillsammans med andra lokala råvaror som är i säsong.

– Vi säljer färdiglagad mat och matlådor, eller så kan man äta direkt på plats. Från början stod vi i Kilafors och Bollnäs en dag i veckan, men nu är vi mest ute på event, som till exempel fester eller bröllop. Vår ”Nära pära nacho” brukar vara populär. Det är tunt skivad potatis som vi friterar och serverar med köttgryta eller tacofärs till barnen, på lokalt gräsbeteskött såklart. Till detta får man till exempel rivna morötter, inlagd gurka, vitkålssallad eller andra grönsaker som är i säsong, berättar Therese.

En matvagn med öppen lucka.

Matvagnen Nära pära. Foto: Therese Trädgårdsmat.

Therese upplever att det inte är helt lätt att marknadsföra matvagnen då de serverar en helt annan typ av mat än vad folk är van vid.

– Vi har haft ett samarbete med en duktig kock, Jeffrey Bickford som driver matföretaget Inom 20.

Han har på ett fantastiskt sätt försökt att lyfta våra kulturspannmål – nakenkorn, nakenhavre och dalavete – som substitut för ris. Marknaden kanske inte finns fullt ut än för vår matvagn, men vi vill ändå jobba mer aktivt med den. Den är lite för bra för att den ska stå still, menar hon.

Genom föreningen MatVärdens stöttning hoppas de hitta rätt målgrupp och upplägg för matvagnen.

Kvalitet i stället för kvantitet

Företaget Therese trädgårdsmat fokuserar på att odla och sälja grönsaker i liten skala.

– Volym är inte överordnat för oss, utan det handlar om hållbart odlande. Därför kan grönsakerna bli lite dyrare för konsumenten, säger Therese.

Under sommaren och hösten kan konsumenter köpa prenumerationskassar med grönsaker. En till två gånger per år kan du hitta Thereses grönsaker på en närliggande marknad.

– Är man nyfiken så får man gärna komma på någon av våra trädgårdsvisningar när odlingarna är igång. Då brukar vi även ha matvagnen öppen. Under våren säljer vi även plantor som vi drivit upp, säger hon.

Landsbyggare Hälsingebygdens YouTube-video om Therese Trädgårdsmat Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Veronica Lauritzsen

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss