Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Månadens producent – Hönseriet i Söderala

Längst fram: Susanne Mårtensson, ägare av Kinsta Hönsgård. Från vänster: Rasmus Rapio, Johan Skoglund (son), Peter Skoglund (son), Alva Lövgren (systerdotter). Foto: Kinsta Hönsgård
I Söderala mellan Söderhamn och Bollnäs ligger Kinsta Hönsgård. Där driver Susanne Mårtensson sitt hönseri med äggproduktion.
Allt startade med att Susannes pappa Sven-Erik, som jobbade inom byggsektorn, blev arbetslös i början av 1990-talet i samband med byggkrisen. Han behövde hitta ett sätt att försörja sig och sin familj. 1994 byggde familjen sitt första hönshus. Fyra år senare hade de två och 2002 byggde de ett tredje. Sedan 2006 är det Susanne som driver hönseriet, efter att ha tagit över efter sina föräldrar.
Kinsta gård har idag 29 000 höns och producerar cirka 182 000 ägg per vecka. Gården säljer också slaktkroppar i sin gårdsbutik. Ungefär 60–70 procent av äggen levereras till Alsbo ägg, medan resten packas och säljs direkt av gården. Äggen levereras bland annat till restauranger på närliggande orter eller så köper konsumenterna dem direkt i gårdsbutiken.
– Vi har många återkommande kunder, och det kommer en hel del nya också – sådana som bara åker förbi och svänger in. Många ringer eller skickar sms med en beställning, och sen informerar vi dem om när de kan hämta äggen, säger Susanne.
Utmaningar i äggproduktionen
Det händer mycket i äggproduktionsbranschen. Susanne tampas med prishöjningar och prismatchning. Samtidigt måste hon och hennes personal se till att fåglarna håller sig friska från sjukdomar.
– Det är viktigt att se till att hönsen äter och dricker som de ska. Djuren är små, och små avvikelser kan få stor påverkan på produktionen, säger Susanne.
En händelse som Susanne minns alltför väl är när en av gårdens silos med hönsfoder började krångla.
– Vi har tre silos på gården och kan styra systemet så att fodret tas från olika av dem. Men just den här dagen var det slut i de två andra, och den tredje krånglade. Det innebar att hönsen riskerade att bli utan mat. Jag hade 15 ton foder kvar men kunde inte få ut det till djuren. Och naturligtvis händer det på en lördag – en helg! Det blev panik, och jag blev tvungen att skicka in akutbeställning på foder som kom dagen efter. På måndagen fick vi äntligen silon lagad, säger Susanne.
Från vården till hönsgården
Susanne halkade i stort sett in på att jobba med hönseriet. Tidigare arbetade hon inom vården.
– Mamma och pappa skulle gå i pension och jobbet på gården hade blivit för tungt för dem. Jag hade möjlighet att säga nej, men jag kände att min tid inom vården var över. Det är inget jag har ångrat, och snart firar jag jubileum, säger hon glatt.
Att jobba med höns tycker Susanne är trevligt men det som väger mest är att vara egen – att kunna styra och jobba åt sig själv.
– Det är en bransch som det hela tiden händer något nytt, det blir aldrig slentrian. Man byter hönsgrupper ungefär var 1–1,5 år. Vi köper höns som är 16 veckor gamla och sedan tas de bort vid 90 veckors ålder. Med några veckors uppehåll mellan så har vi nya höns, säger Susanne.

Hönsen börjar värpa när de är mellan 18 och 20 veckor gamla. På Kinsta Hönsgård håller man Bovans robust, en värphybrid framavlad för äggproduktion. De är kända för sin höga anpassningsförmåga till olika klimat och förhållanden.
– Om mina höns inte mådde bra skulle de inte värpa. De måste trivas för att kunna producera. Det behövs inte mycket för att det ska bli en störning i produktionen, säger Susanne.
Ny teknik och nästa generation
När man driver ett eget företag finns det sällan tid till att vara sjuk. Men Susanne säger å andra sidan att hon inte har några bekymmer med fritiden heller.
– Det är både jobb, hobby och fritid i ett. Jag tänker inte på semesterdagar utan jag tänker finns det personal så jag kan vara ledig, säger hon.
På gården jobbar fem personer varav två är Susannes söner och en är hennes systerdotter.
– Vi tuffar på och ska försöka utveckla företaget. I planerna finns ny inredning i befintligt hönshus. Vi behöver också byta ut packmaskinen som börjar bli gammal, säger hon.
Om hennes söner kommer ta över efter henne när hon går i pension låter hon vara osagt.
– Det är bättre om de får välja själva, avslutar hon.
Kontakt:
Adress: Kinsta 255, Söderala
Telefon: 070 - 54 54 896
Webbplats: Kinsta Hönsgård Länk till annan webbplats.
Agenda 2030 i Gävleborgs län
Agenda 2030 ingår i Länsstyrelsen Gävleborgs läns strategiska arbete och verksamhetsplanering.
Vi arbetar för att bidra till att uppfylla målen i den globala agendan, tillsammans med regionala och lokala aktörer.