Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Månadens producent
Med artikelserien "Månadens producent" vill vi lyfta fram de fantastiska matproducenterna och deras produkter som produceras i Gävleborgs län.
I artikelserien presenterar några av länets primärproducenter sina företag. Men vad är då en primärproducent? Jo, det är en person som odlar spannmål såsom vete, korn, havre eller råg, odlar potatis och grönsaker, håller höns för ägg eller kött, har får eller grisar, eller har kor som producerar mjölk eller kött. Kort sagt, företagare som producerar råvaror. Utan dem skulle vi inte ha något att äta, eftersom det inte är möjligt att importera all mat från andra länder.
I dag täcker de råvaror som produceras i länet endast 30 procent av konsumtionen. I bästa fall skulle den kunna vara 90 procent.
En stor del av produkterna lämnar länet för förädling och kommer inte tillbaka eller ersätts av liknande varor. Det är mindre än tio procent av det vi konsumerar som har producerats i länet. Det talar för att det finns möjligheter för att producera och förädla mer produkter i länet, säger Sara Danvind, projektledare på Enheten för landsbygdsutveckling och kontroll, Länsstyrelsen Gävleborg.
Naturvård
Lantbrukarna, med sina odlingar och djurhållning, är viktiga inte bara för livsmedelsproduktionen utan också för att bevara det öppna landskapet och den biologiska mångfalden. När växter odlas, korna betar och bajsar hålls marken öppen. Då ökar möjligheten för insekter och småkryp både ovan och under markytan att överleva. Småkrypen är helt avgörande för den biologiska mångfalden.
I den här artikelserien kommer du att få läsa om:
- Lillbros gård där Joakim Lundström och Sareidah Hildebrand odlar äpplen.
- Susanne Mårtensson, Kinsta hönsgård med äggproduktion.
- Hälsingegården Pallars med företaget Jarseost.
- Therese Westlèn med Therese trädgårdsmat.
- Anders Hansson på Jäderfors potatis.
Lantbrukets utveckling i Gävleborg de senaste 20 åren
Enligt statistik från Jordbruksverket minskar produktionen inom hela branschen. Färre mjölkkor, dikor, får, getter, den totala mjölkproduktionen minskar, färre odlar potatis och för få odlar grönsaker. Länet är inte självförsörjande på mat så det finns plats för många fler producenter. Du behöver inte alltid ha mängder produkter för att kunna sälja till exempelvis en kommun.
Antalet jordbruksföretag: Företag med enskild firma har minskat, medan fler aktiebolag har startats de senaste 20 åren. Den brukade arealen har minskat med 900 hektar, och antalet jordbruksföretag har sjunkit från drygt 5 000 till 3 500 under de senaste 20 åren.
Förändringar de senaste 20 åren i antalet företag med olika inriktningar:
- Antalet företag med får har minskat med hälften de senaste 10 åren. År 2024 finns det 241 företag med får.
- Antalet företag som har suggor har varierat under de senaste 20 åren. I dag är det 16 företag, jämfört med 8 stycken 2014 och 29 stycken 2004.
- Företag med höns för ägg- och slaktproduktion är i dag 182, vilket är 28 fler än 2004.
- Antalet mjölkproducenter i länet har minskat med 236 företag, och 2024 finns det 93 mjölkproducenter kvar.
- Antalet dikoproducenter har minskat med 39 företag, och i dag finns det 307 företag.
- Enligt statistiken finns det också 22 företag som har smågrisar och slaktgrisar 2024.