Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Månadens producent

Kollage med äpplen, ägg, potatis, ost och grönsaker

Foto: Länsstyrelsen Gävleborg, Pixaby och Mostphotos.com

Med artikelserien "Månadens producent" vill vi lyfta fram de fantastiska matproducenterna och deras produkter som produceras i Gävleborgs län.

I artikelserien presenterar några av länets primärproducenter sina företag. Men vad är då en primärproducent? Jo, det är en person som odlar spannmål såsom vete, korn, havre eller råg, odlar potatis och grönsaker, håller höns för ägg eller kött, har får eller grisar, eller har kor som producerar mjölk eller kött. Kort sagt, företagare som producerar råvaror. Utan dem skulle vi inte ha något att äta, eftersom det inte är möjligt att importera all mat från andra länder.

I dag täcker de råvaror som produceras i länet endast 30 procent av konsumtionen. I bästa fall skulle den kunna vara 90 procent.

En stor del av produkterna lämnar länet för förädling och kommer inte tillbaka eller ersätts av liknande varor. Det är mindre än tio procent av det vi konsumerar som har producerats i länet. Det talar för att det finns möjligheter för att producera och förädla mer produkter i länet, säger Sara Danvind, projektledare på Enheten för landsbygdsutveckling och kontroll, Länsstyrelsen Gävleborg.

Naturvård

Lantbrukarna, med sina odlingar och djurhållning, är viktiga inte bara för livsmedelsproduktionen utan också för att bevara det öppna landskapet och den biologiska mångfalden. När växter odlas, korna betar och bajsar hålls marken öppen. Då ökar möjligheten för insekter och småkryp både ovan och under markytan att överleva. Småkrypen är helt avgörande för den biologiska mångfalden.

I den här artikelserien kommer du att få läsa om:

  • Lillbros gård där Joakim Lundström och Sareidah Hildebrand odlar äpplen.
  • Susanne Mårtensson, Kinsta hönsgård med äggproduktion.
  • Hälsingegården Pallars med företaget Jarseost.
  • Therese Westlèn med Therese trädgårdsmat.
  • Anders Hansson på Jäderfors potatis.

Lantbrukets utveckling i Gävleborg de senaste 20 åren

Enligt statistik från Jordbruksverket minskar produktionen inom hela branschen. Färre mjölkkor, dikor, får, getter, den totala mjölkproduktionen minskar, färre odlar potatis och för få odlar grönsaker. Länet är inte självförsörjande på mat så det finns plats för många fler producenter. Du behöver inte alltid ha mängder produkter för att kunna sälja till exempelvis en kommun.

Antalet jordbruksföretag: Företag med enskild firma har minskat, medan fler aktiebolag har startats de senaste 20 åren. Den brukade arealen har minskat med 900 hektar, och antalet jordbruksföretag har sjunkit från drygt 5 000 till 3 500 under de senaste 20 åren.

Diagram över olika typer av betenFörstora bilden

Diagrammet visar att betesmarken har minskat med cirka 300 hektar under de senaste 20 åren. Den troliga orsaken är det minskade antalet djur som betar på markerna.

Diagrammet visar antal hektar spannmål som odlasFörstora bilden

Den totala spannmålsarealen har minskat, där vårkorn står för den största nedgången. Samtidigt har odlingen av höst- och vårvete ökat något.

Diagrammet arealen för slåtter och betesvallFörstora bilden

Arealen för vallodling har ökat nästan lika mycket som spannmålsarealen har minskat mellan 2004 och 2023. Därför har den totala odlingsarealen inte minskat särskilt mycket. Idag odlas raps och rybs på 482 hektar, jämfört med 317 hektar år 2004.

Diagrammet visar antal hektar odlad potatisFörstora bilden

Potatisodlingen fortsätter att minska, vilket innebär att länet inte är självförsörjande på matpotatis. År 2023 odlades 250 hektar mindre potatis än år 2004.

Diagrammet visar antal hektar med odlade ärtor och åkerböndaFörstora bilden

En större yta med ärter och åkerbönor odlades 2023.

Diagrammet visar antalet mjölkkor, dikor och ungnötFörstora bilden

Antalet mjölkkor har minskat från 10 583 år 2004 till 8 142 år 2024. Samtidigt har antalet dikor ökat från 4 217 till 6 149, vilket troligtvis beror på att fler går över från mjölkkor till köttdjur. Antalet ungnöt, som omfattar slaktkroppar från ungtjur, stut, ungko och kviga, har minskat till 40 441 från 2004. 

Diagrammet visar antalet höns mellan 2004-2024.Förstora bilden

Diagrammet visar att antalet höns har fluktuerat mellan 2004 och 2024, men totalt sett har det minskat. Förklaringen till dessa svängningar kan bero på flera faktorer, såsom förändringar i efterfrågan på ägg eller kött, marknadsdynamik och företagsekonomiska beslut.

Förändringar de senaste 20 åren i antalet företag med olika inriktningar:

  • Antalet företag med får har minskat med hälften de senaste 10 åren. År 2024 finns det 241 företag med får.
  • Antalet företag som har suggor har varierat under de senaste 20 åren. I dag är det 16 företag, jämfört med 8 stycken 2014 och 29 stycken 2004.
  • Företag med höns för ägg- och slaktproduktion är i dag 182, vilket är 28 fler än 2004.
  • Antalet mjölkproducenter i länet har minskat med 236 företag, och 2024 finns det 93 mjölkproducenter kvar.
  • Antalet dikoproducenter har minskat med 39 företag, och i dag finns det 307 företag.
  • Enligt statistiken finns det också 22 företag som har smågrisar och slaktgrisar 2024.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Veronica Lauritzsen

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss