Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Invasiv mask hotar den biologiska mångfalden
I mitten av november hittades ett första exemplar av den invasiva plattmasken Obama nungara i Skåne. Naturvårdsverket har därför begärt att regeringen ska införa nödåtgärder för att stoppa vidare spridning av masken. Inga fynd har ännu gjorts i Gävleborgs län.
Plattmasken Obama nungara härstammar från Sydamerika och har en lövliknande täckning.
Den är sedan tidigare känd och har riskbedömts för ett förbud i EU som väntas träda i kraft under senare delen av 2025. Den äter våra inhemska daggmaskar och sniglar samt andra smådjur. Det kan göra att den hotar den biologisk mångfalden och påverkar all odling negativt.
Inom lagstiftningen för invasiva främmande arter finns möjligheten för EU:s medlemsländer att införa nödåtgärder. Det innebär vi kan hantera masken som en invasiv främmande art innan EU-förbudet träder i kraft. Regeringen avser att införa sådana nödåtgärder tidigt i januari 2025.
– En nödåtgärd gör att vi redan nu kan stoppa plattmasken från att sprida sig i naturen. Det blir också ett förbud mot att hålla och släppa ut masken i naturen som innebär att vi motar ”Olle i grind” och ger möjlighet att utrota de maskar som redan finns, förklarar Karin Antonsson Brink, handläggare, Länsstyrelsen Gävleborg.
I början på november hittade Länsstyrelsen Skåne några exemplar av plattmasken dels i en plantering i Malmö och på ett antal plantskolor. Länsstyrelsen i Skåne arbetar sedan dess intensivt med att spåra och begränsa spridning. Spårningen tyder på att införseln har skett genom en grossist från Tyskland men maskarna kommer med växter från ett stort antal underleverantörer över hela Europa. Under tiden har ett ytterligare fynd gjorts i Västra Götaland som inte ännu är bekräftat.
Kontakt
-
Karin Antonsson Brink
Miljöanalyshandläggare
E-post till Karin Antonsson Brink
Telefon 010-2251243