Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Rent och rikligt vatten en förutsättning för grön omställning

Hav vid solnedgång. Några stenas syns i framkant.

Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Våra gemensamma vattenresurser står inför utmaningar som klimatförändringar, en osäker omvärld och intressekonflikter. I Bottenhavets vattendistrikt, där Gävleborgs län ingår, pågår nu ett samråd om hur vattnet ska förvaltas i framtiden.

På många orter i norra delarna av Sverige pågår en omställning och utbyggnad av industrin som ett led mot ett hållbart och fossilfritt samhälle. Ett exempel på industrisatsning i Gävleborg är planerna på ett bioraffinaderi i Norrsundet.

Billig el från våra utbyggda älvar är en stor drivkraft för företagen att etablera sig här. Samtidigt pågår en nationell omprövning av vattenkraftens miljövillkor som innebär att vatten från en mindre del (1,5 terawattimmar per år) av elproduktionen ska kunna användas till miljöförbättrande åtgärder, till exempel genom fiskvägar förbi kraftverk. Industrietableringar kan också påverka vattenmiljön negativt genom utsläpp och vattenuttag.

– Det är ofrånkomligt med intressekonflikter kring en så viktig resurs som vatten. En central del av vattenförvaltningen är därför att väga in människans behov av vatten utan att för den skull äventyra det övergripande målet om god vattenstatus enligt EU:s vattendirektiv, säger Joakim Kruse, vattenvårdsdirektör för Bottenhavets vattendistrikt.

Vattenmyndigheten håller samråd

Vattenmyndigheten håller nu samråd kring de viktigaste utmaningarna i distriktets sjöar, vattendrag, kustvatten och grundvatten, där alla har möjlighet att komma med inspel. Svaren från samrådet blir en del av underlaget för kommande planering, för vilka åtgärder som är viktigast och vilka regler och mål som ska gälla för respektive vatten.

– Vi vet att många av våra vatten inte klarar kvalitetskraven i dag. Mycket beror på att människan under flera hundra år påverkat miljön, till exempel genom utsläpp av miljögifter och övergödande ämnen eller genom att anlägga dammar och rensa vattendrag. Dessa problem går att åtgärda men det krävs att vi alla bidrar, och så måste vi öka takten för att nå målen i rätt tid, säger Joakim Kruse.

Av Gävleborgs knappt 2 000 ytvattenförekomster (sjöar, vattendrag och kustvatten) är det i nuläget bara 23 procent som når upp till kvalitetskraven, miljökvalitetsnormerna, på antingen hög eller god status när det gäller ekologin.

Frånsett historisk och pågående påverkan på vatten räknar vattenmyndigheten med fler utmaningar i framtiden, framför allt kopplade till klimatförändringarna och säkerhetsläget i världen. I en allt osäkrare värld kommer till exempel skyddet av vårt livsviktiga dricksvatten att behöva prioriteras ännu högre. Samrådet pågår till och med den 30 april 2025

Fem av Sveriges 21 länsstyrelser är vattenmyndighet

Fem av Sveriges 21 länsstyrelser är vattenmyndighet i varsitt vattendistrikt. I Bottenhavets distrikt är det Länsstyrelsen Västernorrland som är vattenmyndighet. Distriktet sträcker sig mellan Dalälven och södra Västerbottensfjällen och inrymmer hela eller delar av sju län och 52 kommuner. Vattenmyndigheternas huvuduppgift är att genomföra EU:s ramdirektiv för vatten som anger vad EU-länderna ska klara vad gäller vattenkvalitet och tillgång på vatten. En viktig tidpunkt enligt direktivet är den 22 december 2027. Då ska alla åtgärder som behövs för att nå målen vara genomförda.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Veronica Lauritzsen

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss