Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Ljusmyrsberget – nytt naturreservat på gränsen mellan Hudiksvalls och Söderhamns kommun
Länsstyrelsen beslutade idag att bilda Ljusmyrsbergets naturreservat. Reservatet är 250,5 hektar stort och ligger cirka 10 kilometer sydväst om Enånger. Det nya naturreservatet ligger både i Hudiksvalls och Söderhamns kommun.
I Ljusmyrsbergets naturreservat ingår Ljusmyrsberget och Lindesjöberget. De tillsammans utgör ett värdefullt område med höga skogliga naturvärden i kombination med höga geologiska värden. I området finns tre bergstoppar som når upp till mellan 180–200 meter över havet. I Ljusmyrsbergets sluttningar breder sig klapperstensfält ut i tre väderstreck. Klapperstensfälten tillhör de största fossila bildningarna av klapper i länet och även längs norrlandskusten. I området dominerar tallskogar på hällmarker och klapper men det finns även barrblandskogar. Inslaget av asp, sälg och vårtbjörk är relativt stort.
Artrikedom
Ett antal rödlistade mossor, lavar och svampar har påträffats i området, exempelvis:
- vedtrappmossa
- liten hornfliksmossa
- violettgrå tagellav
- dvärgbägarlav
- stiftgelélav
- läderlappslav
- aspgelélav.
Området är även värdefullt för insekter och i området förekommer exempelvis:
- raggbock
- tallpraktbagge
- reliktbock
- asppraktbagge
- jättesvampmal.
Betydelsefullt område
Ljusmyrsberget har en relativt stor potential för friluftslivet. De stora och välbevarade klapperstensfälten tillsammans med utsikten från topparna och den gamla tallskogen är alla fina upplevelser som området erbjuder.
För att de värdefulla naturmiljöerna och den biologiska mångfalden i området ska kunna bevaras och skyddas från exploatering bedömer Länsstyrelsen att området behöver få ett långsiktigt skydd som naturreservat. Bildandet av naturreservatet är möjligt tack vare att privata markägare har tecknat intrångsavtal med Länsstyrelsen Gävleborg. Naturreservatet bidrar till att uppfylla miljömålen ”Levande skogar” och ”Ett rikt växt och djurliv”.
Agenda 2030 i Gävleborgs län
Agenda 2030 ingår i Länsstyrelsen Gävleborgs läns strategiska arbete och verksamhetsplanering.
Vi arbetar för att bidra till att uppfylla målen i den globala agendan, tillsammans med regionala och lokala aktörer.