Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stort vildmarksområde kring Rutimovuo i Orsa finnmark skyddas som naturreservat

Landskap med tallskog

Gammeltall på myrholme i Rutimovuo. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Länsstyrelsen beslutade idag att bilda Rutimovuo naturreservat. Naturreservatet är 813 hektar stort och ligger 34 kilometer västsydväst om Los i västra delen av Ljusdals kommun. Samtidigt beslutade Länsstyrelsen även att förstärka skyddet för Mellanljusnans naturreservat.

Rutimovuo naturreservat

Rutimovuos största bevarandevärde är att det är ett så stort och sammanhängande naturskogs- och myrlandskap som är relativt opåverkat av skogsbruk. Området är kuperat med höjder på nästan 700 meter över havet. Skogen består mest av tall- och blandbarrskogar som under tidigare århundraden regelbundet påverkats av skogsbrand. Här finns gott om gamla tallar med en ålder på 200–300 år. Det finns också lövrik skog som kommit upp efter skogsbrand, så kallade lövbrännor. I andra delar finns gammal granskog som sällan eller aldrig brunnit.

– Storleken på naturreservatet och att det innehåller flera olika typer av skog ger goda förutsättningar för många skyddsvärda arter som är knutna till naturskogar. Bland de skyddsvärda arter som hittats i Rutimovuo kan nämnas tallticka, doftskinn, gammelgransskål, violettgrå tagellav, dvärgbägarlav, lunglav och tretåig hackspett, säger Martina Kluge, biolog på Länsstyrelsen.

Det finns också flera värdefulla och opåverkade våtmarker i området. Högst naturvärde har Ajtomyran med den lilla tjärnen Ajtolamm, vilken är utpekad i länets myrskyddsplan. Ajtomyran sluttar mot söder, och i sluttningen har tydliga terrasser (plana ytor i olika nivåer) utvecklats. Varje terrass består av en öppen vattenyta kallad flark, omgiven av en torrare sträng av torvmark. Längs naturreservatets västra gräns rinner vattendraget Oreälven.

– Med sin placering direkt söder om välkända Stora Korpimäki naturreservat har Rutimovuo en ganska stor potential för rörligt friluftsliv och vildmarksturism, även om det ligger långt från större vägar, säger Martina Kluge.

Mellanljusnans naturreservat

Mellanljusnans naturreservat i Ljusdals kommun bildades 2015. Syftet var att bevara en outbyggd älvsträcka med strömmande vatten och älvnära land- och våtmarksmiljöer. Länsstyrelsen har tidigare beslutat om mindre utvidgning och förstärkning av föreskrifterna för några områden. Förstärkningen av föreskrifter som Länsstyrelsen nu gör innebär att några ytterligare områden på totalt cirka 6 hektar, där skogsbruk enligt tidigare beslut varit tillåtet, nu får förbud mot avverkning.

En sjö med skog runt

Utsikt mot vatten nära Stockängena i Mellanljusnans naturreservat. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Besluten bidrar till att uppnå miljömålen

Rutimovuo får ett långsiktigt skydd som naturreservat och Mellanljusnans naturreservat förstärks tack vare att markägarna har tecknat intrångsavtal med staten. Besluten som fattats idag bidrar både till att uppnå miljömålen ”Levande skogar”, ”Myllrande våtmarker”, ”Levande Sjöar och vattendrag” samt de nationella friluftsmålen ”Skyddade områden som resurs för friluftslivet” och ”Tillgång till natur för friluftsliv”.

Agenda 2030 i Gävleborgs län

Agenda 2030 ingår i Länsstyrelsen Gävleborgs läns strategiska arbete och verksamhetsplanering.
Vi arbetar för att bidra till att uppfylla målen i den globala agendan, tillsammans med regionala och lokala aktörer.

Agenda 2030

Agenda 2030, Globala målen Länk till annan webbplats.

Globala målen mål 15, ekosystem och biologisk mångfald.Förstora bilden

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Veronica Lauritzsen

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss