Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Hållbarhet i hjärtat av Hälsingland – Eko-september
På Stenspers gård i Tallåsen, Ljusdal driver bröderna Tommy och Robert Johnson ekologisk köttproduktion. Där strövar djuren fritt och lever så naturligt som möjligt.
Strax utanför Ljusdal finns Stenspers gård. Bröderna Johnson tog över driften av gården 1998 efter sina föräldrar. 2002 gick de över till ekologisk produktion och odlar sitt eget vallfoder som de utfodrar korna med på vintern.
Frigång
Att ha djuren fritt strövande på skogen under sommarmånaderna är inget nytt för bröderna Johnson.
– Våra djur har det väldigt bra. Vi är den tredje generationen på gården som har fritt strövande djur på fäbodvallen under sommaren. Kalvarna föds ute och går sedan ute dygnet runt med kossorna. Under kalvens första år så vistas de i en ligghall med tillgång till en stor rasthage utomhus, säger Tommy Johnson.
Utedriften är en stor skillnad jämfört mot många andra gårdar med köttproduktion där de flesta djuren bara står inne under vintern. På Stenpersgården går korna ute året runt. Under en sommardag på fäboden går korna flera kilometer och kalvarna utvecklar en helt annan muskulatur än om de stått inne, menar bröderna.
– Korna äter bara gräs, örter och det skogen erbjuder. De får en långsammare tillväxt, men samtidigt blir köttet väldigt bra och smakrikt. Vatten får de från källor och bäckar i området. Så djuren gör lite som de vill. Vi vet att vi gör rätt mot djuren och de klarar sig väldigt bra ute, säger Tommy.
– Vi föder upp rasen Aberdeen Angus, svarta och röda kossor. Djuren är snälla och har lätta kalvningar. De är jätteduktiga mammor till kalvarna och är en tålig ras, fortsätter Tommy.
Gårdsbutik
Stenspersgården har sålt kött sedan 1970-talet så de har en etablerad kundkrets. Gården levererar kött till några krogar och säljer kött till privatpersoner från sin gårdsbutik.
– Genom att sälja köttet direkt från vår egen gård kan vi bättre styra över lönsamheten. Det tillför en del merjobb, men det är roligare att möta kunden direkt, menar Tommy.
Bröderna Johnson har provat att göra ölkorv, mortadellakorv och i somras provade de att göra falukorv på nötdjur.
– Alla våra korvar har varit en succé. Den senaste satsningen var falukorv och den tog slut på en gång. Det finns alltid något nytt att testa. Sen har vi alltid våra hamburgare, säger Tommy.
Eko-september är en kampanj som tagits fram för att bidra till mer information och ökad kunskap om hur den ekologiska maten produceras och vad den bidrar till. Kampanjen vänder sig till konsumenter, lantbrukare, förädlingsföretag, dagligvaruhandel, grossister och alla som är intresserade av ekologisk mat.
Agenda 2030 i Gävleborgs län
Agenda 2030 ingår i Länsstyrelsen Gävleborgs läns strategiska arbete och verksamhetsplanering.
Vi arbetar för att bidra till att uppfylla målen i den globala agendan, tillsammans med regionala och lokala aktörer.