Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Per Bill gör sin sista vecka som landshövding
Den 31 juli avslutar Per Bill sitt uppdrag som landshövding i Gävleborg efter på nio år. Tills en ny landshövding tillträder är länsråd Veronica Lauritzsen vikarierande landshövding i länet.
Under sina nio år som landshövding har Per Bill axlat både stora och viktiga utvecklingsfrågor för länet och varit ytterst ansvarig för Länsstyrelsens breda verksamhet. Han har hanterat flera större kriser; flyktingkris, extrem torka, omfattande skogsbränder, coronapandemin, översvämningar och konsekvenser av krig i Europa. Stora händelser som påverkat både länet och verksamheten, men som också visat hur väl vi samarbetar i Gävleborgs län.
Engagerad i bred verksamhet
I sin roll som ytterst ansvarig för den statliga förvaltningen i länet och regionalisering av nationella mål har Per Bill varit engagerad i allt från landsbygdsutveckling, miljömål, kulturmiljö, biologisk mångfald och djurskydd till flykting- och integrationsfrågor, hållbar samhällsplanering och naturfrågor. Han drev också tidigt igenom Länsstyrelsen Gävleborgs HBTQI-certifiering och har år efter år invigt Pridefestivalen i Gävle. Energi- och klimatfrågan, den gröna omställningen samt inriktningen på krisberedskap och civilt försvar har varit viktiga frågor, inte minst de senaste åren.
Länsstyrelsens breda verksamhet kräver lyhördhet, kunskap och förmåga att fatta beslut som gynnar regionen.
– Jag har, tillsammans med mina kunniga medarbetare, fångat upp sådant som jag i min roll kan göra för att främja regionens utveckling, både ur ett helhets- och hållbarhetsperspektiv och utifrån de behov och utmaningar vi har. Det har handlat om att föra upp lokala och regionala frågor på nationell nivå och diskuterat hur vi i länet ska arbeta vidare med olika frågor, säger Per Bill.
Gävleborgs utveckling i fokus
Gävleborgs utveckling har hela tiden stått i fokus. Per Bill har återkommande besökt länets tio kommunledningar för att fånga upp kommunernas utmaningar och framgångskoncept, men även för att prata om länets utveckling och hur vi tillsammans kan göra varandra starkare. Att skapa nätverk och samarbeten mellan länets aktörer som gynnat regionen är något han prioriterat högt och jobbat aktivt med.
– Jobbet som landshövding har varit omväxlande och lärorikt. Det har varit de roligaste yrkesåren i mitt liv. Det finns så mycket potential i Gävleborg, det gäller att vi tar vara på det på bästa sätt tillsammans. Om vi gör det är det bara fantasin som sätter gränser för vad vi kan åstadkomma, säger Per Bill.
Länsråd vikarierande landshövding
Den 18 juli utsågs Länsstyrelsen Gävleborgs länsråd Veronica Lauritzsen till vikarierande landshövding till dess att en ordinarie landshövding tillträder. Veronica Lauritzsen har varit länsråd sedan 2014 och arbetat nära Per Bill under hans hela hans förordnande.
– Vi har jobbat tillsammans i nio år och har tillsammans mött de utmaningar som vi ställts inför. Vi har delat långa arbetsdagar, intressanta upplevelser, kriser, samhällsstörningar, viktiga samtal och många bil- och tågresor. Det har varit både lärorikt och rolig tid. Vi uppskattar vad Per Bill har gjort för länet och hans vilja att skapa delaktighet och samarbete i både med och motgångar. Mitt jobb blir nu att ta det arbetet vidare tillsammans med myndighetens medarbetare, säger Veronica Lauritzsen.
Hon blir vikarierande länsråd
Landshövdingen är länsstyrelsens chef och utses direkt av regeringen. Länsstyrelsens ledning består av landshövdingen tillsammans med länsrådet. Länsrådet fungerar som landshövdingens närmaste medarbetare och ersättare. Länsrådet utses av regeringen efter normalt rekryteringsförfarande. Under tiden Veronica Lauritzsen är vikarierande landshövding är Caroline Näslund vikarierande länsråd. Caroline Näslund är enhetschef på Enheten för diarium och juridik samt chefsjurist på Länsstyrelsen Gävleborg, och kommer ha kvar sitt ordinarie ansvar under vikariatet.