Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Nu redovisas vinterns rovdjursinventeringar

vilt djur som spanar.

Foto: Mostphotos.com

Antalet vargar och lodjur i Gävleborgs län har minskat, det visar vinterns rovdjursinventering.

Lodjur

I Gävleborgs län hittades den här vintern 19 familjegrupper av lodjur. Flera av dessa delades med andra län och efter delning så konstateras att det finns 16 länsegna familjegrupper. Det motsvarar ungefär 100 lodjur i Gävleborgs län. Resultatet är preliminärt då det ännu inte fastställts av Naturvårdsverket.

Varg

Gällande varg så visar inventeringen att Gävleborgs län berördes av sju vargrevir bestående av familjegrupper och revirmarkerande par, varav fem delades med andra län. Det länsegna resultatet blev 2,25 familjegrupper där det också skett föryngring under 2023 och 1,83 revirmarkerande par. Vargstammen i Gävleborgs län uppskattades därmed till cirka 23 individer under vintern 2023–2024.

– Snöförhållandena var goda i vinter och vi har haft bra hjälp av länsinvånarna som rapporterat observationer av spår. Vi är trygga med att de inventeringar som genomförts ger oss en rättvis bild över läget i länet. Både antalet vargar och lodjur minskar, vilket också varit syftet med förvaltningen de senaste åren, säger Simon Viklund vid enheten för vilt.

I rapporten kan du läsa mer om rovdjurspopulationernas fördelning över länet samt hur de utvecklats över tid.

Inventering av stora rovdjur i Gävleborgs län 2023–2024 Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss