Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Landshövdingen delade ut fanor under ceremoni på slottet

Grupp med människor lyssna på ett tal på Gävle slott.

Landshövding Per Bill delade ut fanor till Petréskolan, Hälsinglands bilkår och Enheten för daglig verksamhet (EDV) Gävle-Linden.

Som ett led i att sprida användandet av den svenska flaggan delar Stiftelsen Sveriges Nationaldag varje år ut ett antal fanor till föreningar och organisationer i landet. I år var det Petréskolan i Hofors, Hälsinglands bilkår och Enheten för daglig verksamhet Gävle-Lindens tur att ta emot fanor från landshövding Per Bill under en ceremoni på Gävle slott.

Det var ett förväntansfullt sällskap som fick komma in på Gävle slott för att under högtidliga former bli tilldelade fanor. Enligt traditionen är det landshövdingen som överlämnar fanorna till mottagarna under en ceremoni eller i samband med Sveriges nationaldag 6 juni.

Syftet är att sprida användandet av den svenska flaggan och uppmärksamma föreningar och organisationer som gjort viktiga insatser. Det är Stiftelsen Sveriges Nationaldag som varje år delar ut fanor till föreningar och organisationer i hela landet. Fanor delas också ut av Kung Carl XVI Gustaf vid det officiella firandet av nationaldagen på Skansen i Stockholm den 6 juni.

Ung kvinna håller svensk fana.

Elever från Petréskolan i Hofors tog emot sin fana av landshövding Per Bill.

Svenska flaggans dag och Stiftelsen Sveriges Nationaldag är viktig för mig och alla landshövdingar. Tillsammans med riksdagens talman utgör landshövdingarna en grupp som ser till att vi delar ut fanor till föreningar med en god motivering till varför, säger Per Bill.

På frågan när föreningarna tänkt sig använda fanan var det ett samstämmigt svar från alla. Den ska användas vid festliga tillställningar och så fort det finns något att fira. Petréskolan planerar att använda den på skolavslutningen.

Under ceremonin fick deltagarna även en guidad tur på Gävle slott som avslutades med traditionsenligt fika.

Kvinna håller i svenska fana.

Enheten för daglig verksamhet (EDV) Gävle-Linden är glada för sin fana.

Man håller i svensk fana.

Hälsinglands bilkår mottog också en fana av landshövdingen.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss