Skyfallsliknande regn i Gävleborgs länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Säsongens första naturvårdsbränning sker i Lövsalens naturreservat i Hudiksvall

Person med brandslang i en skog vid en planerad naturvårdsbränning

Länsstyrelsen Gävleborg planerar att genomföra en naturvårdsbränning i Lövsalens naturreservat, idag, fredagen den 17 maj. Naturreservatet ligger 4 kilometer norr om Hölick, cirka 20 kilometer öster om Hudiksvall.

Syftet med bränningen är att låta en kontrollerad och lågintensiv brand påverka marken och träden på samma sätt som äldre tiders vildbränder skulle ha gjort. Mycket mossa, lav och annat organiskt material bränns bort vilket är positivt för många arter, bland annat marklevande svampar och vedlevande insekter. Andra positiva effekter är att granarna minskar och att tallarna får lättare skador som de läker med kåda, det ökade kådflödet kring skadan gör veden mer motståndsståndkraftig mot rötsvampar. Allt detta får skogen att påminna mer om en naturlig tallskog, och många hotade arter gynnas av bränningen.

– Tändning beräknas ske runt lunchtid 17 maj och bränningen fortsätter sedan under eftermiddagen och fram till kvällen, då vi övergår till att efterbevaka brännan, säger Patrick Olander, bränningsledare.

En naturvårdsbränning är en del av skötseln av naturreservaten och syftar till att gynna de många djur- och växtarter som är beroende av att det brinner i skogen, som till exempel raggbock och jättepraktbagge. Själva bränningen är en brand som utförs under mycket kontrollerade former.

Säkerheten är viktigast

Säkerheten under bränningen är allra viktigast. De sju hektar skog som bränns omges av grusvägar och en öppen mosse. Under bränningen kommer brandslang att läggas runt området, och gränserna runt bränningsobjektet kommer att vattnas upp. Personalen som arbetar med bränningen är utbildad och har erfarenhet från många tidigare naturvårdsbränningar. Det kommer finnas en helikopter på plats som ytterligare ökar säkerheten vid bränningen.

Länsstyrelsen Gävleborg har under naturvårdsbränningen ständig kontakt med Räddningstjänsten och kommer att bevaka brännan och dess omgivningar tills det har varit tre helt rökfria dagar. Röken kan eventuellt nå Kuggörarna och Arnöviken under eftermiddagen och kvällen den 17 maj. Det kan även förekomma rökdoft på flera platser i närheten av bränningsområdet.

Länsstyrelsen planerar att göra totalt sju olika naturvårdsbränningar i Hälsinglands norra delar av Gävleborg under våren och sommaren.

Vanliga frågor och svar om planerade naturvårdsbränningar

karta över området Lövsalens naturreservat

Den lilla pricken i ringen visar på var i området i Lövsalens naturreservat som ska brännas.

Bränningen ingår i det EU-finansierade projektet Life2Taiga.

Information om Life2Taiga

Illustration - pojke som kelar med katt
Loggor för Life och Natura 2000.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss