Aktuella varningsmeddelanden i Gävleborgs länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fäbodkulturen i ljuset

Kor som vilar i hagen

Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Den 1–7 juli välkomnar Länsstyrelsen Gävleborg tillsammans med MatVärden och Gävleborgs Fäbodförening dig till Fäbodveckan. Upptäck kulturen, traditionerna och miljön kring fäbodarna.

Fäbodveckan handlar om att synliggöra fäbodbruket och dess traditioner, brukare, kultur och den miljö som skapats kring fäbodarna.

Här välkomnas allmänheten till platser i länet de antagligen inte besökt tidigare.

Anna Hernell är en av de i arbetsgruppen på Länsstyrelsen Gävleborg som arbetar med och utvecklar Fäbodveckan.

– Det finns kunskap kopplad till fäbodarna som vi kan ha användning av i vårt moderna samhälle såsom förädling av mjölk, hantverk och betesdrift på skogen. Den biologiska mångfalden är viktig att bevara och det är något fäboddriften främjar, säger Anna Hernell.

Besök Fäbodveckan

Förra årets Fäbodvecka visade på vilket fantastiskt engagemang det finns ute i bygderna och hur många som brinner för vårt kulturarv.

– Det finns något för alla, oavsett om du är intresserad att lära dig mer om natur, mat, kulturhistoria, sägner och berättelser, hantverk eller djur, säger Anna Hernell.

Så besök Fäbodveckan för att få en unik inblick i gamla traditioner. Köp god fika på plats eller ta med egen picknik och njut av vår natur.

Fyra personer som ler

Gänget som jobbar med Fäbodveckan. Från vänster: Anders Johansson, Anna Hernell, Sara Danvind och Torbjörn Träff.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss