Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Lokala livsmedelsförädlingar – erfarenheter och tips

Hans-Peter Eriksson, E-Gården. Björn och Nicolina Daniels, Hansjö mejeri.

Nu är det jultider och vi alla vill äta gott under helgerna. Många kommer köpa lokala produkter för att få det lilla extra på julbordet. I Gävleborg och Dalarna finns många duktiga mathantverkare, så utbudet är gott. Men det finns ett behov av fler som vågar ta steget och börja förädla råvaror.

Länsstyrelsen arrangerar kunskapshöjande aktiviteter kring livsmedelsförädling för att öka antalet företag inom området. Det finns även investeringsstöd för förädlingsverksamheter att söka.

Två framgångsrika företag i Gävleborg och Dalarna delar med sig av sina erfarenheter om hur det är att driva ett förädlingsföretag. De delar också tips om saker att tänka på om du vill starta ett företag inom livsmedelsförädling.

E-Gården i Gävleborg

E-gården ligger utanför Ockelbo och drivs av Hans-Peter Eriksson. Hans-Peter och hans fru köpte ett fint sommartorp 2003 och har sedan dess skapat fler och fler verksamheter som hänger ihop. De började med att röja bort skog och bygga hus med virket. De skaffade får och insåg att det var för långt till närmsta slakteri så de startade ett eget. Slakteriet invigdes 2018 och sedan dess har de byggt på med gårdsbutik, korvförädling, kafé och restaurang.

Hans-Peters tips till dig som vill förädla produkter från gården:

 • Det är stora investeringar att köpa in maskiner, men det är ändå värt att köpa bra kvalitet från början så att de inte går sönder direkt.
 • Lägg in alla avgifter som olika myndigheter tar för kontroll i budgeten så att de inte kommer som en chock.
 • Det är viktigt att ha koll på lagstiftning och regler, särskilt när det kommer till slakteri.
 • Ligger din verksamhet på ett mer avlägset ställe kommer det bli merjobb att locka kunder till sig, jämfört om man ligger bra till för turister att passera.
 • Intresset för mathanverk är stort och många vill köpa lokala småskaligt tillverkade produkter. Så vänta inte, sätt i gång! Det finns även många olika bidrag att söka vid uppstart som kan ge en extra skjuts.

Hansjö mejeri i Dalarna

Hansjö mejeri ligger utanför Orsa och drivs av paret Björn och Nicolina Daniels. De tog över Hansjö mejeri 2019 från Björns föräldrar. Björn och hans bror har delat upp verksamheten som består av både mjölkproduktion och mejeri. De producerar olika ostar och yoghurt som man kan köpa i deras gårdsbutik. Björn delar med sig av några tips:

 • Köp rejäla saker från början. Det är inte så stor skillnad i priset mellan till exempel en större ystningsgryta jämfört med en liten.
 • Håll isär affärer och familjerelationer.

 • Undvika överproduktion genom att granska försäljningsflödet. Försäljningen över året varierar mycket i ett förädlingsföretag.
 • Använd blindtester eller be någon utifrån att testa produkterna för att få en opartisk bedömning av smak och andra produktegenskaper.
 • Genom att vara flexibel så kan flera kriser avvärjas. Hansjö mejeri öppnade en självbetjäningsbutik under pandemin som förmodligen räddade dem när all försäljning till restaurang upphörde.
 • Ta tillvara värdeord att använda i marknadsföring. Många blir hemmablinda och ser inte det unika i sin egna produktion, exempelvis ”handvända ostar”.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Per Bill

Besöksadress

Borgmästarplan 2, Gävle

Postadress

801 70 Gävle

Organisationsnummer

202100-2437

Följ oss